Repere ale istoriei germane în filmul recent – o serie de patru workshopuri

Der Baader Meinhof Komplex (2008); Regia: Uli Edel
28 mai 2010, ora 18:00

Black Box BRD (2001); Regia: Andres Veiel
29 mai 2010, ora 16:00

Organizator: Centrul Cultural German Sibiu, Lectoratul DAAD din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu
Parteneri: Evangelische Akademie Siebenbürgen, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu

Centrul Cultural German Sibiu are plăcerea de a inaugura o nouă serie de programe culturale în colaborare cu Lectoratul DAAD al Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu: Workshopul de film Imagini ale Germaniei – Repere ale istoriei germane în filmul recent.

O dată pe lună, vinerea şi sâmbăta, vom prezenta producţii noi, care tematizează evenimente majore din istoria germană contemporană: Holocaustul şi rezistenţa în perioada naţional-socialistă, anii ’68, Toamna Germană şi căderea comunismului sunt subiecte încă mult discutate, cărora li s-au dedicat şi o serie de regizori.

După o scurtă introducere a temei se vor prezenta filme şi secvenţe din filme de diferite genuri. De asemenea, diferiţi experţi vor expune la unele întâlniri aspecte din istoria şi analiza filmului: Care este reţeta pentru realizarea unui film? Cum se utilizează mijloacele tehnice şi artistice pentru a obţine un anumit efect?

Vă invităm să priviţi evenimente-cheie din istoria germană recentă din diverse perspective şi să discutaţi despre transpunerea acestora în film.

Al treilea bloc tematic, din 28 şi 29 mai 2010, este dedicat activităţilor Fracţiunii Armata Roşie (RAF), una dintre grupările radicale de stânga care au apărut în urma mişcării studenţeşti din anul 1968 în Europa. Aceasta a reprezentat o provocare fără precedent pentru ordinea democratică a Republicii Federale, având ca scop să atragă atenţia asupra nedreptăţilor sociale, a exploatării globale şi a structurilor rigide ale unei societăţi percepute ca postfasciste, prin acte teroriste.

Der Baader Meinhof Komplex (Complexul Baader Meinhof) face din best-sellerul cu acelaşi nume al fostului editor-şef de la revista Der Spiegel, Stefan Aust, un adevărat thriller politic. Evenimentele dramatice de la sfârşitul anilor ’60 până la punctul culminant al crizei politice din 1977, aşa-numita „Toamnă Germană", sunt puse în scenă acordând o mare atenţie detaliilor factice. Filmul realizează portretele charismaticilor lideri ai primei generaţii RAF – în special Andreas Baader, Gudrun Ensslin şi Ulrike Meinhof – şi tematizează radicalitatea politică crescândă a acestora, trasând spirala violenţei care se dezvoltă între gruparea teroristă şi reprezentanţii puterii guvernamentale şi economice. Mijloacele de documentare suplimentare, cum ar fi înregistrări istorice sau diferite ştiri şi interviuri înregistrate, creează o imagine exactă a stării de spirit în Republica Federală Germania din timpul tumultuoşilor ani ’70.

Black Box BRD este un film documentar despre doi oameni din contexte social-culturale diferite ale căror biografii se întrepătrund într-un mod fatidic: dr. Alfred Herrhausen, purtător de cuvânt al Consiliului director al Deutsche Bank (Banca Germană) şi victima unei crime politice a RAF în anul 1989, şi Wolfgang Grams, un militant radical de stânga, suspectat că a fost implicat în această crimă politică şi care şi-a pierdut viaţa într-o acţiune poliţistă în anul 1993, în circumstanţe neclare până astăzi. Poveştile familiei, ale prietenilor şi colegilor care sunt intervievaţi în calitate de martori lasă loc de interpretare pentru motivaţia care a stat la baza acţiunilor celor două personaje, dar şi pentru concepţiile de viaţă ale acestora. Întrebarea este, dacă nu cumva aceste două persoane au avut mai multe în comun decât pare la prima vedere? Datorită compoziţiei sale delicate filmul respinge opiniile rigide şi închise asupra lumii şi reprezintă o pledoarie pentru umanitate şi toleranţă.

Intrarea este liberă.

Ioana Dancu,
Centrul Cultural German Sibiu