grigore-lese Peste 850 de oameni au participat sâmbătă, 4 decembrie, la concertul extraordinar „Grigore Leşe şi ultimii rapsozi”. Spectacolul s-a desfăşurat cu casa închisă, biletele fiind sold out cu două zile înainte de eveniment.

Extraordinarul a fost dat nu doar de raritatea cu care se petrec astfel de fapte, ci şi de faptul că Grigore Leşe a urcat pe scenă cu un grup restrâns de muzicanţi aleşi din toată ţara: Aromânii Farşeroţi din Cogealac, o parte din Grupul Iza, Colindătorii de la Râşca.

Programul a fost conceput astfel încât Grigore Leşe să fie mai mult decât muzicologul care descoperă comori ale tradiţiei străvechi şi le prezintă în faţa publicului. Leşe s-a prezentat ca muzician susţinând cea mai mare parte a concertului cu vocea sa minunată, cu toaca şi cavalul. În plus, au cântat numai bărbaţi pentru că tradiţia spune că doar bărbaţii colindă, în vreme ce femeile văd de casă. Corindele lui Leşe au fost atipice: preluate din tradiţiile ancestrale, de rit creştin sau din cultul mitraic. Polifoniile octogenarilor din Cogealac s-au împletit cu instrumentele din Maramureş („Diavolul”, fără degetul arătător, a vrăjit audienţa cu cetera lui) şi cu corinda masculină, ca de luptă, a celor din Râşca.

Publicul ştia de ce a venit la concert şi a intrat în stare încă din primele secunde. Sala arhiplină a cerut bis cu hotărâre, iar Leşe l-a oferit cu generoziate. Pentru motivul că-i este greu să aleagă ce să cânte la bis şi că îi vine să înceapă un nou spectacol, a cântat mai bine de 20 de minute, spectacolul ajungând astfel la o durată de aproape două ore. La final, Grigore Leşe şi cei 15 muzicanţi care l-au însoţit pe scenă au făcut o reverenţă în faţa publicului, care a aplaudat în picioare minute în şir.

Monica Felea,
PR Officer, Gala PR
foto: Tiberiu Crişan, www.bestmusic.ro