back-to-the-futureO veste excelentă pentru iubitorii rockului de calitate mi-a parvenit de la Sonia Lodi (de această dată nu în calitate de impresar al trupei Celelalte Cuvinte), potrivit căreia revista SUNETE organizează un concert care poate fi catalogat extraordinar (aprecierea îmi aparține). Pe scenă vor fi Rodion GA și Golan, încadrați de DJ Dex (Clanu Butoane) la deschidere și DJ Charlie Boy The Rabbit King (Good Life) la închidere.

Amu, nu știu dacă e cu bătaie lungă au ba, dar concertul va fi în (de?) 10 mai (mai țineți minte sloganul: „10 Mai, regele Mihai!”), Ziua Monarhiei, în Club Colectiv – nume cu rezonanțe comuniste, de la ora 21:00.

În comunicatul primit, Rodion GA este catalogat a fi „pionierul muzicii new wave în România”. Ca să fim riguros exacți, este precursorul muzicii new wave, muzica grupului Rodion GA fiind în esență electronică.

Ei, dacă tot am amintit de comunism, recunosc că a fost o chestie premeditată. Știți care era marea noastră (a mea și a câtorva prieteni mâncători de rock pe pâine pe cartelă) problemă atunci? Nu cozile la alimente. Da, Pingelică era o problemă mai grea decât o integrală circulară, dar ca rockeri grija noastră era: pe cine copiază Rodion GA, recte Rodion Roșca sau Muncitorul Cazangiu, cum îi ziceam noi (fiindcă la bază este muncitor cazangiu, după cum am auzit la Radio Cluj în Epoca de Aur)? După ce-am luat la puricat Kraftwerk, Amon Düül I și II, Tangerine Dream și pe alții, știți la ce concluzie am ajuns? Bă, ăștia nu copiază pe nimeni! Cei care au trăit atunci sigur își aduc aminte că la sfârșitul anilor ‘70 două trupe au dat gaură la macaroană în rockul românesc: Rodion GA și Accent. Mă refer, desigur, la formația tulceană, nu la inculții care în anii ‘90 și-au luat același nume!

rodion-ladislau-roscaCei interesați pot afla mai multe din siteul imaginidinvis.ro (de unde am făcut și captura de ecran cu Rodion Ladislau Roșca). Acolo am găsit și justificarea britanicilor de la Strut Records pentru editarea albumului lui Rodion GA, „The Lost Tapes” (cu titlul au cam dat-o în bară fiindcă rapperul Nas a avut un album cu același nume, în 2002 – puteți afla mai multe la Wikipedia), scos anul trecut (în 28 mai 2013): „Un artefact ciudat și foarte preţios, muzica lui Rodion are un loc special în muzeul neoficial al ciudăţeniilor sonore realizate dincolo de Cortina de Fier. Strut Records, în asociere cu Future Nuggets și Ambassador’s Reception, este onorat să lanseze primul său album complet, oferind piesele – imprimate în trecut, dar, fără îndoială, destinate viitorului – care îi vor câștiga un loc binemeritat în panteonul muzicii electronice internaționale.”

Ei, n-au știut băieții de albumul rapperului, dar se pare că la muzică se pricep, judecând după criticile (corect ar fi aprecierile) unor… critici la adresa albumului, publicate în siteul „metacritic” (așa e numele, fără majusculă). Ca să nu rătăciți pe întortocheatele cărări ale Internetului, ajungeți direct la adresă dacă dați clic aici. Opiniile sunt de la: The Quietus, Q Magazine, Dusted Magazine, Exclaim și Record Colector, concluzia fiind: „Universal acclaim based on 5 Critics”.

Albumul este „Made in Germany” și conține 10 piese: Alpha Centauri, Cântec fulger, Caravane, Citadela, Diagonala, Salt, Disco mania (sic!), Zephir, Imagini din vis, În liniștea nopții (minunată piesă; mi se ridică părul numai dacă-i citesc titlul!). Titlurile sunt în română și scrise cu sedile. Nu știu dacă se găsește în România (în imaginidevis.ro nu există nici o referire), dar se găsește în lumea largă. O sursă este chiar siteul producătorului, unde-l găsiți dacă dați clic aici. În site titlurile sunt fără sedile, iar „În liniștea nopții” este „In Linistea Noptil” (corectua a dormit în papuci! Mă refer la l de la „Noptil”; faptul că toate cuvintele încep cu majusculă este acceptabil, ținând cont că în engleză așa se scriu). În funcție de buget, puteți cumpăra disc vinyl la 17,99 £, CD la 8,99 £, album descărcabil în format wav sau mp3 la 6,99 £ sau piese individuale la 0,99 £/cântec. În site se precizează că formatul mp3 nu este protejat nici cu DRM, nici cu altă protecție la copiere. Dacă îl comandați în format fizic vă mai costă taxele poștale, cele pentru vinyl fiind diferite de cele pentru CD.

Altă sursă poate fi Amazon, unde-l puteți comanda de aici. Prețurile sunt în $: vinyl 27,98 – prețul Amazon; de la 21 – album nou, de ocazie; 24,52 – album folosit, de ocazie; CD – 14,38 – Amazon; 7,13 – nou, de ocazie; 12,20 – folosit, de ocazie; mp3 – 8,99 – Amazon; 8,99 – nou, de ocazie. Evident că și aici vă costă în plus poșta dacă vreți variantele fizice.

Și, așa cum Jean Michel Jarre și-a adus, la primul concert dat în București, sculele folosite la Oxigen, și Rodion își va aduce vechiul magnetofon.

Despre Golan nu știu nimic, așa că o las pe Sonia să vi-i prezinte: „GOLAN nu sunt cu siguranță un moft al momentului – trio-ul bucureșteano-cubanez are un sunet elegant, calibrat, serios de jucăuș și, în același timp, matur.”

„Bilete la prețuri ca pe vremuri – 15 lei pe iabilet.ro și 20 de lei la intrare!”, ne mai informează Sonia Lodi.

Evenimentul este sponsorizat de Ciuc Music (Yo, aveți grijă, rockerii nu consumă abureala aia de bere cu lămâie, care este contradicție între termeni, ca să nu zic poșircă! Aduceți de-aia adevărată, „încă una și mă duc”… să iau alta!), iar sonorizarea este asigurată de către Music Gear, parteneri media fiind Zile și nopți și bestmusic.ro.

Ioi, era să uit ceva important: localitatea! București. Adresa o găsiți dacă mergeți în siteul colectiv.ro și dați clic pe Find Us.

Florin Silea