international-rules-cupTradiționalul meci de international rules dintre echipele Irlandei și Australiei s-a desfășurat sâmbătă seara în stadionul Croke Park, din Dublin, fiind urmărit de 38386 de spectatori, majoritatea irlandezi, care au savurat victoria echipei gazdă cu scorul 56 – 52. Astfel, aceasta și-a luat revanșa după înfrângerea 56 – 46 suferită anul trecut în Perth, unde au asistat 32262 de spectatori, capacitatea maximă a stadionului Patersons.

Cu această victorie Irlanda conduce cu 10 – 9 de când competiția a fost numită International Rules Series. Tot irlandezii sunt în frunte și la meciurile-test, 21 – 17, și la numărul de puncte înscrise: 2,268 – 2,121.

international-rules-2015Pentru cei nefamiliarizați cu această insolită competiție între cele două echipe (care a debutat în 1984, dar își are originile în 1967, și se desfășoară sub auspiciile federațiilor de resort: Australian Football League, respectiv Gaelic Athletic Association), este vorba despre o struțo-cămilă cu două cocoașe, adică s-au luat reguli din fotbalul irlandez (Gaelic football – Peil Ghaelach în irlandeză, pe scurt, Peil – sau Gaelic, ori Caid) și cel australian (oficial, Australian football, popular – Aussie rules, footy sau AFL), jucătorii fiind selecționați din campionatele celor două țări.

Din păcate, multe dintre spectaculoasele contacte bărbătești din footy nu sunt permise în IR (de altfel, cei care au urmărit Aussie rules cred că sunt de acord cu mine că este cel mai dur joc de echipă inventat de om), după 2006 fiind schimbat regulamentul din cauza unor violențe petrecute pe teren, care au făcut ca irlandezii să refuze să joace în 2007.

Cum nu cunosc campionatul de Gaelic, nu pot ști dacă au fost toate vedetele, însă de la australieni am văzut c-au lipsit mulți dintre jucătorii buni din campionatul nu demult încheiat. În plus, ei au fost dezavantajați de faptul că nu sunt buni la dat goluri de soccer, spre deosebire de irlandezi, care au înscris 3 goluri (unul din penalty). Australieni au dat un gol, dar și pe acela l-au dat cu mâna, nu cu piciorul. Or, un gol de fotbal de-al nostru face 6 puncte, pe când trimiterea balonului prin poarta principală, dar peste bara porții de fotbal, valorează doar 3 puncte, ca transformarea de la rugby, nu 6, ca în footy. Totuși, în sfertul al 4-lea australienii, al căror cel mai bun om a fost portarul, păreau că vor întoarce scorul, însă n-au reușit, irlandezii izbutind să mai înscrie 1 punct chiar în finalul meciului.

Florin Silea

sursă foto: captură de ecran, Watch AFL

sursă siglă International Rules: Wikipedia