discutii-romano-germane-pe-profil-firma-20.05.2015Demarate cu 13 ani în urmă, relațiile dintre regiunea Centru și landul Brandenburg au evoluat de la sfaturi în vederea integrării europene la relații economice, zilele acestea desfășurându-se un alt capitol, prilejuit de vizita unei delegații de afaceriști din fosta Germanie de Est. De data aceasta cei din Brandenburg au adus și oameni de afaceri din Turingia și Saxonia-Anhalt, pentru a găsi posibili parteneri și oportunități de investiții, și reprezentanți ai unor instituții de dezvoltare.

Înainte de-a se trece la discuții individuale, Peter Michael Alltschekow – director general al Agenției de Dezvoltare Economică a Germaniei (Germany Trade and Invest) – și Simion Crețu – director general al Agenției pentru dezvoltare regională Centru – au prezentat istoricul dezvoltării relațiilor dintre Brandenburg și regiunea Centru, fiind și cei mai în măsură s-o facă deoarece ei au fost „capii răutăților”, cei care au inițiat aceste legături acum 13 ani, reprezentantul părții române prezentând și o imagine de ansamblu a regiunii.

Ion Dumitrel, președintele Consiliului județean Alba, le-a prezentat informații despre județ și i-a asigurat de deschiderea conducerii județene pentru investițiile străine. Nici reprezetantul Primăriei Alba Iulia, Nicolaie Moldovan, city manager (ce naiba înseamnă, habar nu știu; știu că americanii au ceva similar, care, practic, se ocupă de problemele de natură tehnică ale localității și, de obicei, rămâne în funcție chiar dacă se schimbă administrația) nu s-a lăsat mai prejos, el prezentând informații despre localitate, zona metropolitană și câteva dintre facilitățile pe care le poate acorda Primăria.

Cu un exemplu practic de reușită a unei investiții germane în Romania a venit Stefan Wacker, director de calitate, dar și cu atribuții pe linie de personal, la Star Transmission SRL, firmă înființată în 2001 de către Daimler și Ministerul Industrilor din România, prin intermediul Uzinei Mecanice Cugir SA. Acum STC se află 100% în proprietatea concernului german. Lucrurile au mers atât de bine, încât firma s-a extins de la Cugir și în Sebeș, unde asamblează cutii de viteze și unde se află una dintre cele mai mari hale ale Daimler.

Acum, dacă tot m-am oștenit să merg la Hotelul Mercur, unde participanții au stat „în două picioare ca oaia” (ca să citez o expresie pe care o folosea unul dintre profii din liceu) în timpul părții protocolare, nefiind scaune, m-am gândit să pun niște întrebări la conferința de presă.

Astfel am aflat de la Birgit Schliewenz, director al MANCOM Centru SRL, o foarte bună cunoscătoare a regiunii Centru, care a învățat și româna, că domeniile vizate de germani nu se rezumă la industriile lemnului, mobilei, textilă (îmbrăcăminte) și construcții, cum aflasem din informarea premergătoare primită de la ADR Centru, fiind vizate și industria prelucrătoare a metalelor, industria construcțiilor de mașini, pregătirea profesională și chiar „racolarea” unor mecanici de locomotivă concediați în urma restructurărilor de la CFR. 9 mecanici deja sunt în Germania, acum fiind în faza învățării limbii.

Am fost curios să aflu dacă oamenii de afaceri germani au aflat că România are președinte de origine germană și dacă a avut vreun efect în rândul lor. Peter Alltschekow mi-a zis că evident că au aflat și că au primit vestea pozitiv, mai ales că la nivel instituțional au avut relații de colaborare bune de pe vremea când Klaus Iohannis era primar al Sibiului.

De la același oaspete am aflat că, în opinia sa, ADR Centru nu putea face mai mult pentru promovarea regiunii în Germania și că este regiunea cu care colaborează cel mai bine, găsind deschidere și la autoritățile locale și județene. Simion Crețu n-a fost atât de tranșant în răspuns, dar a dat un exemplu recent, al unor firme harghitene din industria lemnului care au fost ajutate de ADR Centru să participe la un târg de profil din Germania deoarece n-ar fi putut-o face doar din fonduri proprii: „Doar un loc de parcare era 10 euro. Ce făceau, parcau mașinile pe iarbă?!”

Cum și de data aceasta delegația a inclus un jurnalist, am fost curios să aflu dacă la precedentele vizite jurnaliștii au reflectat în mass-media ce-au văzut și am aflat tot de la Alltschekow că da și că au fost relatări pozitive, ținând să precizeze: „Noi nu le putem zice ce să scrie. După cum știți, presa este liberă.”

Vizita din Alba a fost doar o etapă a celor 3 zile de întâlniri pe care delegația germană le-a avut în România. Cu o zi înainte, în 19 mai, delegația avusese o întâlnire similară în Cluj-Napoca, iar în 21 o întâlnire cu oameni de faceri și autoritățile din județul Sibiu.

După cele 3 zile concluzia a tras-o directorul general al ADR Centru, Simion Crețu: „Aspectele discutate la Alba Iulia cu oamenii de afaceri fac parte din gama acțiunilor noastre orientate spre dezvoltarea economică a județelor din regiunea Centru. În cadrul acestor întâlniri, specialiştii participanţi au prezentat modul în care firmele românești pot profita de o investiţie realizată într-unul din landurile federale din estul Germaniei.

Județele Alba și Sibiu sunt foarte apreciate de către investitorii germani, acesta fiind motivul pentru care în aceste județe s-au mai organizat misiuni economice germane atât sub coordonarea GTaI, cât și a landului Brandenburg. De altfel, domnul director executiv Peter Alltschekow, de la GTaI, este unul dintre cei mai vechi colaboratori ai cooperării cu regiunea Centru deoarece a lucrat cu noi încă din anul 2002, când au fost demarate Convențiile de Twinning pentru pregătirea instituțională a regiunilor românești în vederea integrării europene. Dânsul a și remarcat cât de mult s-a dezvoltat întreaga Transilvanie și a precizat că aceste contacte de afaceri se vor concretiza cât mai curând în colaborări dintre firmele germane și românești.

Vorbind despre întâlnirile cu firmele la care au participat oameni de afaceri din toate județele regiunii, dar și din Iași sau București, considerăm că prin aceste activități mediul de afaceri din regiunea Centru a devenit mai informat și mai bine pregătit pentru interacțiunea pe piețele internaționale și, poate, prin contactele de afaceri stabilite, și mai competitiv.”

Florin Silea

sursă foto și declarație Simion Crețu: ADR Centru