Eurodeputata PSD Daciana Sârbu, membră a Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară a Parlamentului European (ENVI), a trimis joi o întrebare scrisă Comisiei Europene privind: „Proiectul legislativ care permite eutanasierea câinilor vagabonzi din Bucureşti”. Doamna Sârbu, vicepreşedinta Intergrupului PE pentru bunăstarea animalelor, interpelează executivul european privind conformitatea unei asemenea legi cu prevederile Tratatului de la Lisabona, precum şi cu privire la cea mai eficientă modalitate de abordare a situaţiei câinilor vagabonzi, „care să ţină cont atât de prioritatea legată de sănătatea şi siguranţa oamenilor, cât şi de respectarea drepturilor animalelor”.

„Săptămâna trecută, prefectul municipiului Bucureşti a înaintat către Parlament un proiect de lege care prevede eutanasierea câinilor fără stăpân. Proiectul de eutanasiere implică folosirea a aproximativ 100.000 de euro, justificarea acestei măsuri făcându-se pornind de la faptul că eutanasierea câinilor implică eforturi financiare mai mici decât ţinerea lor în adăposturi sau sterilizarea. De asemenea, propunerea legislativă limitează şi posibilitatea de adopţie a câinilor, astfel, dacă în şapte zile o persoană nu revendica un câine, acesta este automat eutanasiat", se arată în textul întrebării scrise.

În opinia europarlamentarei „problema câinilor fără stăpân din Bucureşti este una foarte gravă, iar lipsa intervenţiei la timp a autorităţilor, prin punerea în practică a unor programe de sterilizare a câinilor vagabonzi, a făcut ca situaţia să scape de sub control, reprezentând în acest moment o ameninţare pentru siguranţa publică şi sănătatea publică. Însă, modul în care se propune a fi soluţionată problema câinilor vagabonzi din Bucureşti a stârnit reacţii puternice atât în România, cât și în alte state din Uniunea Europeană”.

În acest context, Daciana Sârbu întreabă executivul comunitar dacă propunerea de lege care prevede eutanasierea câinilor din Bucureşti este în conformitate cu prevederile articolului 13 din Tratatul de la Lisabona, conform căruia: „Uniunea şi statele membre ţin seama de toate cerinţele bunăstării animalelor ca fiinţe sensibile şi respectă actele cu putere de lege şi normele administrative, precum şi obiceiurile statelor membre în privinţa riturilor religioase, a tradiţiilor culturale şi a patrimoniilor regionale”.

Totodată, CE este interpelată privind cea mai eficienta modalitate de abordare – cu rezultate pe termen lung – a situaţiei câinilor vagabonzi, „care să ţină cont atât de prioritatea legată de sănătatea şi siguranţa oamenilor, cât şi de respectarea drepturilor animalelor, bazată atât pe spiritul legislaţiei comunitare, cât şi pe practicile şi experienţa statelor membre".

De întrebarea scrisă sunt vizate şi: acţiunile prevăzute de Comisie pentru a încuraja schimbul de bune practici între statele membre ale UE privind bunăstarea animalelor care nu sunt folosite în agricultură; respectiv intenţia CE de a crea un cadru legislativ armonizat la nivel european privind bunăstarea acestor animale.

Radu Magdin,
ofiţer de presă,
Delegaţia social-democrată română în Parlamentul European