Cătălin Ivan, europarlamentar PSD, îşi exprimă îngrijorarea şi revolta faţă de recentele declaraţii şi fapte ale premierului Emil Boc, legate de ineficienţa României în absorbţia fondurilor europene, cauzate în principal de faptul că „se lucrează cu români”, şi atenţionează Guvernul României asupra tentativei fără precedent la nivel european a ministrului Adriean Videanu de a solicita fonduri europene pentru firma de marmură pe care o deţine.

„Premierul României îşi exprimă nemulţumirea faţă de ineficienţa subordonaţilor săi de a atrage fonduri europene pentru România, dând vina pe români, per ansamblu. În aceeaşi zi, unul din miniştrii Guvernului PDL declară cu o nonşalanţă soră cu tupeul nemărginit că ar vrea nişte fonduri europene pentru propria afacere. Fonduri de a căror coordonare se ocupă ministerul pe care îl conduce! Pot să spun că ghinionul României şi a celor 30 de miliarde de euro puse la dispoziţie de Uniunea Europeană ţării noastre, din care am absorbit doar 5%, poartă numele românului Adriean Videanu!”, a declarat Cătălin Ivan.

Europarlamentarul PSD mai atrage atenţia asupra faptului că nu este permis ca premierul României să îi învinovăţească pe cetăţenii români, contribuabili nu doar la bugetul statului român, ci şi la bugetul Uniunii Europene, pentru impotenţa guvernanţilor PDL. La fel, este incalificabil demersul unui ministru dintr-un stat comunitar de a se folosi de fondurile europene pentru sporirea profitabilităţii afacerii sale.

„După borduriadele domnului Videanu, de pe vremea când era primarul general al Bucureştiului, pe români îi paşte o nouă acţiune de tip borduriada dinspre PDL, doar că de data aceasta sunt ţintite 30 de miliarde de euro. Din aceşti bani, democrat-liberalii vor să ciupească din ce în ce mai mult pentru bunăstarea lor şi a afacerilor lor, fără să demonstreze un minim de interes pentru programe de finanţare de pe urma cărora să beneficieze şi cetăţenii simpli. Dacă mai era vreo îndoială asupra faptului că fondurile europene din România sunt politizate de la vârful piramidei guvernamentale a PDL şi până la baza acesteia, în cel mai mic sătuc cu primar democrat-liberal din Iaşi, Adriean Videanu a reuşit să o spulbere şi să atragă totodată atenţia autorităţilor europene faţă de ţara noastră”, a mai declarat Cătălin Ivan.

Ivan îi solicită premiului Emil Boc scuze publice faţă de recentele declaraţii ofensatoare şi jignitoare aduse la adresa tuturor cetăţenilor României şi afirmă că rămânerea ministrului Videanu în funcţie va distruge credibilitatea instituţiilor de la Bucureşti în faţa partanerilor europeni. „Sunt sigur că, la aflarea acestei informaţii, în multe cancelarii şi instituţii europene s-a instaurat o stare de îngrijorare majoră. Oamenii aceia se gândesc că au dat miliarde de euro pe mâna unor oameni determinaţi să îi deturneze către propriile interese. Într-un cuvânt, pe mâna unor hoţi”, a încheiat eurodeputatul PSD.

Simona Andra Herczeg,
Assistant to Mr. Cătălin Sorin Ivan