Sorin Munteanu, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a participat la reuniunea informală a miniştrilor de turism din ţările membre ale Uniunii Europene, organizată la Madrid, în perioada 14 – 15 aprilie a.c., în contextul exercitării de către Spania a preşedinţiei Uniunii Europene.

Întâlnirea a avut ca scop stabilirea unor priorităţi pe care miniştrii de turism să le prezinte Comisiei Europene în vederea elaborării viitorului cadru al politicii UE în domeniul turismului.

Recomandările ţărilor membre UE au fost incluse în „Declaraţia de la Madrid", document care subliniază importanţa turismului în dezvoltarea economică a Europei. Romania a susţinut Declaraţia, arătând, astfel, că Guvernul României, alături de guvernele celorlalte state membre, consideră turismul sector economic prioritar, care favorizează dezvoltarea durabilă şi poate contribui la creşterea numărului de locuri de muncă.

Prin acest document, statele membre UE şi-au arătat disponibilitatea de a participa la implementarea viitorului cadru al politicii europene de turism, de a promova turismul durabil şi responsabil, de a contribui la conştientizarea rolului inovaţiei şi al noilor tehnologii în turism, la încurajarea schimbului de bune practici şi de a susţine măsurile care încurajează reducerea sezonalităţii în turism şi menţinerea angajaţilor din acest sector în extrasezon.

Întâlnirea s-a axat pe trei teme de discuţie: inovaţie şi concurenţă în turism; turismul durabil şi responsabil din punct de vedere social; imaginea Europei ca destinaţie turistică.

La întâlnire au participat miniştri şi secretari de stat din toate ţările membre UE, precum şi din Croaţia, Cipru şi Turcia.

Biroul de presă al
Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului