stelzhamma_austria

La EUROPAfest jazzul coboară din Alpi pe ritmuri de funk

O combinaţie armonioasă de ritmuri uitate şi tendinţe contemporane, o prezenţă scenică ce fură zâmbete şi un repertoriu ales cu delicateţea colecţionarului de rarităţi, aceasta este suma membrilor Stelzhamma. Dacă i-aţi ratat la ediţia trecută EUROPAfest, trebuie să îi savuraţi anul acesta! Dacă nu i-aţi pierdut atunci, aveţi şansa de a împrospăta amintirea muzicii lor încântătoare.

Festivalul Internaţional EUROPAfest se va desfăşura în Bucureşti, în această primavară, între 7 şi 13 mai, oferind numeroase concerte de excepţie cu muzicieni din zona jazzului, bluesului şi popului european şi american. Stelzhamma revine la festival după ce anul trecut a fascinat publicul din Bucureşti prin originalitate şi umor. Liderul trupei spunea despre participarea la EUROPAfest că a fost o experienţă incitantă, provocatoare, bazată pe interacţiune muzicală, nonconformism şi alăturarea diferitelor stiluri muzicale.

Membrii grupului Stelzhamma se cunosc de la începutul anilor ’90, iar de atunci lucrează împreună, conturând un conglomerat muzical cuprinzător şi jucăuş. De pe trambulina cântecelor folk vechi, din Austria Superioară, care îi inspiră, cei patru se aruncă într-un melanj pretenţios, dar deloc greoi – un cumul de melodii tradiţionale, ritm african, panglici de swing şi chiar stropi de indie pop.

Dacă reţeta vă sună bine, preparatul vă va fermeca, fapt demonstrat deja anul trecut la EUROPAfest. Reprezentaţiile lor sunt de fiecare dată vesele şi proaspete, de unde nu lipsesc ruperile de ritm şi tonurile sacadate. De altfel Karlheinz „Charly” Schmid, saxofonistul trupei, declara în 2006 pentru o publicaţie austriacă: Cineva a spus că muzica folk nu trebuie îngrijită, ci practicată. Şi asta facem noi, chiar dacă într-o manieră neobişnuită.

Într-adevăr, departe de limitele obişnuite ale muzicii acustice etno, Stelzhamma nu doar remodelează simboluri muzicale ale trecutului, ci le scoate până şi din aria convenţională a jazzului în ceea ce priveşte instrumentele. Astfel, Günther Wagner a înlocuit pianul cu acordeonul, H.G. Gutternigg a dat contrabasul pe tubă, în timp ce bateristul Ewald Zach îl acompaniază pe saxofonistul Charly Schmid. Astfel, compoziţiile lor nu se opresc la a fi o interpretare originală a tradiţionalului, ci şi o punte între diverse stiluri muzicale.

Stelzhamma a suţinut numeroase concerte şi turnee în: Austria, Belgia, Cehia, Germania, Italia, Slovacia şi Spania, unul dintre cele mai importante fiind în cadrul evenimentului de sărbătorire a 50 de ani de la încheierea Tratatului de la Roma. Cel mai interesant pentru publicul român este însă faptul că în mai Stelzhamma ne vor încânta în Bucureşti, îndemnându-ne prin ritmurile lor să dansăm sau cel puţin să ţinem ritmul prin mişcări ale umerilor, degetelor sau genunchilor.

EUROPAfest este singurul festival din Europa care reuneşte într-un singur eveniment jazz, blues pop şi clasic. Sub sloganul „Festivalul oferă! TU alegi!” acesta oferă o agendă bogată:

– Concert de Ziua Europei

– Concerte de jazz, blues şi pop cu trupe consacrate din Europa şi SUA

– Bucharest International Jazz Competition

– Caffe Festival

– Jeunesses International Music Competition

– Gala EUROPAfest

Informaţii complete: www.EUROPAfest.ro

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăţi, fii fan EUROPAfest pe Facebook!
http://www.facebook.com/EUROPAfest.Bucharest

Bogdana Horaţiu,
director programe, jmEvents.ro