dark-tranquillity Cea de-a cincea trupă, nemaivăzută în România, are o istorie impresionantă. Dark Tranquillity cântă din ’89 şi sunt cunoscuţi ca pionieri ai stilului „melodeath”. Serj Tankian, Dark Tranquillity şi Sirenia vor urca pe scena din Piaţa Mare sâmbătă, 14 august 2010.

Muzica suedezilor de la Dark Tranquillity oferă o experienţă intensă, puternic marcată de rădăcinile lor scandinave. Dark Tranquillity propune o muzică elevată, în stilul lor personal, rafinat până la forma actuală în peste 20 de ani de carieră cu nouă albume şi extrem de multă muzică produsă.

Membrii In Flames şi Dark Tranquillity sunt regii muzicii metal din Gothenburg. Cele două trupe au creat acest stil deosebit numit „Gothenburg Metal”. Odată cu trecerea timpului şi alte trupe au fost incluse în aceeași categorie, chiar dacă nu au trăit în oraşul suedez Gothenburg: Insomnium, Arch Enemy şi Eternal Tears of Sorrow.

„Skydancer” se numește primul album produs în 1993 cu vocea actualului solist In Flames, Anders Friden, chitare acustice şi voci feminine interpretate de colegele lor de şcoală. „The Gallery” este considerat un album clasic al metalului de Gothenburg, prezent în topul revistei Decibel din aprilie 2010. Numărul trei în discografia trupei se numeşte „The Mind’s I” şi se ascultă din 1997.

„Projector”, cel de-al patrulea album Dark Tranquillity, a primit o nominalizare la Premiile Grammy din Suedia şi a marcat o schimbare de abordare a muzicii; 1999 a fost anul din care Dark Tranquillity a început să adauge stilului său dur o intrepretare vocală mai nuanţată, accente de pian şi viori.

„Haven” continuă linia albumului precedent cu un plus de sunete digitale ce le-au asigurat fani noi, dar şi recenzii negative din partea presei.

„Damage Done” revine la clasicismul genului păstrând clapele, dar fără voci curate.

„Character” (2002) şi „Fiction” (2007) sunt ultimele albume înregistrate cu Michael Nicklasson la bas înainte a fi înlocuit de Daniel Antonsson.

În 2010 Dark Tranquillity a lansat albumul „We are the Void”, la trei ani după „Fiction”. Pe album apare şi Nell Sigland, vocea feminină Theatre of Tragedy.

Suedezii au confirmat prezenţa la ARTmania Festival 2010 dintr-un turneu intens în America Centrală şi de Nord. 30 de concerte programate în: State, Canada, Mexic, Columbia, Venezuela, Peru, Chile, Argentina, Uruguai şi Brazilia sunt în desfăşurare. În lunile de festival Dark Tranquillity sunt aşteptaţi la: Metaltown, în Suedia, Summer Breeze Festival, în Germania, şi ARTmania Festival, în România.

ARTmania Festival 2010 prezintă şase concerte importante în Piaţa Mare, în zilele de vineri şi sâmbătă, dar şi evenimente alternative în weekendul 13 – 15 august, unde publicul are acces în baza biletelor sau abonamentelor valabile pentru Piaţa Mare. Biletele şi abonamentele sunt disponibile în reţelele: Germanos, Cărtureşti, Diverta, Vodafone, Humanitas şi online, la www.eventim.ro şi www.myticket.ro, adăugând la preţurile de mai jos comisionul de ticketing în valoare de 6%. În perioada 1 – 31 mai: 80 de lei pe zi și 140 de lei pentru abonamente. 1 iunie – 12 august: 90 de lei pe zi şi 160 de lei pentru abonamente. 13 – 15 august: 110 lei pe zi şi 180 de lei pentru abonamente.

Acţiune cofinanţată de Consiliul local Sibiu prin Primăria şi Casa de cultură a municipiului Sibiu şi de Consiliul judeţean Sibiu.

Parteneri: Lanţul hotelier Continental Hotels.

Parteneri media principali: Academia Caţavencu, revista VIP, Autoexpert, Glamour, GQ, Chip, Level, Popcorn, 24-FUN, Port.ro, Metalhead.ro

Parteneri media: Yachtexpert, Radio Lynx, iconcert.ro, maximumrock.ro, metalfan.ro, artactmagazine.ro, carteadenisip.ro, kogaionon.ro, rockstage.ro, bangyourbrain.ro, rockarolla.ro, rockxpress.ro.

Mai multe informaţii despre acces, bilete și program sunt disponibile în websiteul oficial al festivalului: www.artmaniafestival.ro

Press, ARTmania Festival