Sabin Cutaş, europarlamentarul PSD+PC, membru al Comisiei pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European (ECON), a depus miercuri o intervenţie scrisă aferentă dezbaterii din plenul PE privind „Strategia Europa 2020”. Strategia 2020 este gândită ca un răspuns la criza economică, propunându-şi în acelaşi timp să reuşească acolo unde Strategia Lisabona a dat greş. În acest context, Sabin Cutaş atrage atenţia asupra necesităţii unei monitorizări mai eficiente la nivel european a programelor naționale de reformă şi asupra faptului că actorii statali trebuie să înveţe să pună pe primul loc oamenii, nu profitul economic.

Potrivit deputatului european, „dacă există o lecţie care merită învăţată din actuala criză economică, atunci aceasta trebuie să fie solidaritatea. Faptul că trăim într-o lume globalizată, în care economiile statelor sunt interdependente, nu reprezintă o noutate. Cu toate acestea, statele nu au reuşit să iasă din logica izolării, în care soluţiile pentru provocările economice sunt luate la nivel naţional, fără a se ţine cont de impactul lor la o scară mai largă. Strategia Lisabona a fost un eşec pentru că a lipsit angajamentul politic al statelor membre de a duce la îndeplinire obiectivele acesteia”.

„Pentru ca Strategia 2020 să reuşească acolo unde Strategia Lisabona a dat greş este nevoie de o monitorizare mai eficientă la nivel european a programelor de reformă naţională. În egală măsură, incluziunea socială trebuie să reprezinte principala ţintă a unei bune guvernări economice: actorii statali trebuie să înveţe să pună oamenii pe primul loc, nu profitul economic”, a concluzionat acesta.

Radu Magdin,
ofiţer de presă,
Delegaţia social-democrată română în Parlamentul European