În perioada 18 – 20 mai 2010, Preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului României, Titus Corlăţean, a efectuat o deplasare la Washington, marcând o etapă importantă a dialogului parlamentar româno-american.
Programul deplasării a inclus întâlniri cu senatorul republican Richard Lugar, copreşedintele Comitetului pentru relaţii externe al Senatului american; senatorul democrat Edward Kaufman, membru în Comitetele pentru relaţii externe, afaceri juridice şi securitate internă; reprezentanţii democraţi Solomon Ortiz, preşedintele Grupului de prietenie pentru România din Camera Reprezentanţilor, şi Michael Quigley, reprezentant al celui de-al cincilea district al statului Illinois (zona localităţii Chicago), cu o puternică comunitate română. Senatorul român a avut, de asemenea, o întâlnire la Departamentul de Stat cu responsabilii pe problematica afacerilor europene şi eur-asiatice, precum şi o întâlnire cu reprezentanţi din conducerea Institutului Naţional Democrat. Deplasarea a inclus şi o vizită la Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite.
Discuţiile în cadrul întâlnirilor s-au concentrat pe temele actuale de politică externă de interes comun pentru România şi Statele Unite, precum şi pe aspecte care ţin de evoluţia parteneriatului strategic bilateral. A fost abordată în profunzime problematica de securitate europeană, senatorul român subliniind importanţa pe care România o acordă aprofundării cooperării transatlantice în domenii precum securitatea energetică, consolidarea parteneriatelor cu statele din vecinătatea estică şi apărarea comună antirachetă.
Între alte teme discutate s-au numărat dinamica regională în Europa de Est şi zona extinsă a Marii Negre, precum şi sprijinul pe care atât România, cât şi Statele Unite îl acordă consolidării democraţiei şi prosperităţii în Republica Moldova, pe traseul său european.
Toţi interlocutorii americani au adresat mulţumiri pentru contribuţia României la efortul militar internaţional din Afganistan, exprimând profundul regret pentru sacrificiile militarilor români şi ale familiilor lor şi întregul respect datorat angajamentului acestora. Ei au apreciat calitatea parteneriatului româno-american şi au asigurat România de interesul şi sprijinul constant al Statelor Unite în promovarea unor proiecte comune cu vocaţie euro-atlantică.
Un subiect distinct pe agenda discuţiilor l-a reprezentat problema eliminării vizelor de călătorie pentru cetăţenii români care se deplasează în Statele Unite, prin includerea României în programul Visa Waiver. Titus Corlăţean a insistat asupra importanţei pe care România o acorda demersurilor americane privind desfiinţarea regimului de vize pentru cetăţenii romani, exprimând încrederea în găsirea soluţiilor politice, legislative şi tehnice necesare pentru asigurarea unui tratament egal cu ceilalţi cetăţeni europeni. Demnitarii americani au apreciat legitimitatea interesului pentru facilitarea regimului de călătorie al cetăţenilor români în Statele Unite, au arătat faptul că România trebuie să fie un partener firesc în programul Visa Waiver şi au evocat disponibilitatea pentru promovarea unor iniţiative menite să conducă la deblocarea extinderii programului.
S-a convenit continuarea dialogului româno-american la nivel parlamentar, inclusiv prin realizarea, în perioada următoare, a unor vizite în România ale membrilor Congresului Statelor Unite.
Biroul de presă al Senatului României