Ramona Mănescu a reacţionat la propunerea comisarului european pentru Afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, privind suspendarea fondurilor structurale pentru statele membre care încalcă repetat pragurile deficitului bugetar şi al datoriei publice impuse de Uniunea Europeană
* * *
Nu mi se pare corect ca pentru greşelile unui guvern şi incapacitatea acestuia de a gestiona situaţia economică a unui stat membru sa plătească cetăţenii care sunt, de fapt, beneficiarii politicii de coeziune şi ai fondurilor structurale. Având în vedere situaţia economică dezastruoasă în care se află ţara noastră acum, dacă o astfel de măsură ar fi agreată la nivelul Consiliului şi al Parlamentului European, România ar fi imediat sancţionată prin suspendarea fondurilor structurale.
Poate ne explică Guvernul care este legătura între incompetenţa care a dus la poziţionarea României printre ţările cu cel mai mare deficit bugetar şi cei care aplică pentru fondurile structurale. Spre exemplu, de ce trebuie penalizată o firmă privată care îşi plăteşte toate taxele la stat şi care aplică pentru un proiect, având tot dreptul şi îndeplinind condiţiile de eligibilitate, pentru greşelile acestui Guvern incompetent?
Ar fi bine să ştim şi noi care este poziţia oficială şi cum va apăra Guvernul premierului Emil Boc interesul României în cadrul Consiliului Uniunii Europene cu privire la propunerea comisarului european pentru Afaceri economice şi Monetare, Olli Rehn, de suspendare a fondurilor structurale.
În ceea ce mă priveşte, în calitate de coordonator ALDE în cadrul Comisiei pentru dezvoltare regionala (REGI) voi ridica această problemă atât în cadrul Grupului politic ALDE şi al Comisiei REGI, cât şi în cadrul întrevederii pe care o voi avea, în cursul acestei săptămâni, cu domnul Johannes Hahn, comisarul pentru Dezvoltare regională.
Ramona Mănescu, europarlamentar
* * *
Notă
Comisia Europeană urmează să prezinte, miercurea viitoarea (12 mai a.c.), un document prin care comisarul european pentru Afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, propune ca statele membre care încalcă în mod repetat limitele impuse de către Uniunea Europeană în ceea ce priveşte deficitul bugetar şi datoria publică să fie penalizate prin suspendarea fondurilor structurale. Potrivit propunerii Comisiei, această suspendare ar urma să se opereze automat, fără a obţine, în prealabil, un acord politic la nivelul Consiliului.
Dana Otilia Cotoară,
ofiţer de presă al Delegaţiei PNL în Parlamentul European