clip_image002Eurodeputata Rovana Plumb (PSD), membră a Comisiei pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale a Parlamentului European (EMPL), a organizat miercuri, la PE, o dezbatere dedicată slujbelor pentru tineri în Uniunea Europeană, eveniment la care au participat şi reprezentanţi ai Grupului socialiştilor şi democraţilor din PE, respectiv ai comisarului pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale şi incluziune, Andor László. La reuniune au fost prezenţi tineri reprezentanţi ai Asociaţiei Pro Democraţia, precum şi membri ai autorităţilor locale din judeţul Dâmboviţa interesaţi de instituţiile europene în ansamblul lor şi de cele mai bune practici pentru atragerea fondurilor europene.

„Chestiunea slujbelor pentru tineri este una extrem de importantă, atât din perspectiva faptului că societatea are nevoie de o cât mai mare ocupare a forţei de muncă, cât şi având în vedere că tinerii sunt viitorul nostru. Social-democraţii europeni fac toate demersurile posibile în Parlamentul European pentru a promova politici de angajare a tinerilor, respectiv pentru a combate condiţiile precare de muncă pentru aceştia, reflectate în salarii mici, o securitate socială redusă şi, de multe ori, folosirea mascată a stagiilor – majoritatea neplătite – pentru a abuza de munca tinerilor stagiari”, a declarat Rovana Plumb.

„Ceea ce face acum Guvernul Băsescu-Boc constituie şi o pereclitare a viitorului administraţiei publice din România: de ce ar mai intra în slujba statului un tânăr bine pregătit dacă acest sector este privit ca un «gras» care asupreşte ceilalţi contribuabili, iar satisfacţiile materiale sunt, de asemenea, necorespunzătoare, veniturile fiind mici ?!”, a atras totodată atenţia deputata europeană.

Kancz Csaba, consilier al comisarului Andor, a declarat că „numărul tinerilor (sub 25 de ani) şomeri a ajuns la 5,6 milioane în prezent, reprezentând un sfert din totatul şomerilor din Uniune. În consecinţă, măsurile active pentru promovarea slujbelor pentru tineri sunt o prioritate pentru comisarul Andor, mai ales că am observat recent că tinerii sunt priviţi ca «veriga slabă» de către mulţi angajatori. Prioritatea noastră este tranziţia către piaţa forţei de muncă prin educaţie şi training pentru tineri; CE va publica o comunicare în acest sens, în ultima parte a anului".

„Printre iniţiativele CE, prezente în comunicare, sunt: mobilitatea geografică, mobilizarea sectorului de afaceri în a recruta mai mulţi tineri – ca parte a responsabilităţii sociale corporatiste – şi creşterea sprijinului direct pentru proiecte inovatoare pentru tineri prin programul Progress”, a adăugat reprezentantul CE, precizând şi că va fi lansat în curând proiectul „Prima ta slujbă EURES”, care promovează în mod direct mobilitatea geografică a tinerilor. Mai multe date despre EURES puteţi accesa la: http://ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=ro

Radu Magdin,
ofiţer de presă
Delegaţia social-democrată română în Parlamentul European