Către: Instituţia prefectului – judeţul Alba

conducerea Teatrului de păpuşi Prichindel Alba Iulia

mass-media

19 mai 2010

Scrisoare deschisă

clip_image002Noi, angajaţii Teatrului de păpuşi Prichindel Alba Iulia, instituţie de cultură înfiinţată în anul 1952, dorim să tragem un semnal de alarmă cu privire la situaţia financiară deosebit de gravă a angajaţilor, la care s-a ajuns acum, după 20 de ani de aşteptări de îmbunătăţire a salarizării noastre.

Niciodată în istoria de aproape 60 de ani a teatrului nostru angajaţii instituţiei nu au trăit mai greu, nici măcar în ultimii ani ai „Epocii de Aur” nu ne-au fost reduse salariile, ajungând acum să trăim cu salariul minim pe economie şi mereu din împrumuturi.

După ce în tot cursul anului 2009 ne-au fost reduse drepturi stipulate atât în Contractul colectiv de munca pe instituţie, cât şi în Codul muncii, cum ar fi plata orelor suplimentare, plata muncii în zilele libere şi sărbători legale, premii şi salariul de merit, sporul specific de muncă de scenă etc., acum suntem anunţaţi că începând din luna iunie o să ni se mai reducă 25% din salariile care oricum nu ne ajungeau nici măcar pentru un trai decent, ci doar pentru supravieţuire.

Pentru o corectă informare a tuturor, ţinem să vă anunţăm că salariile noastre nu au fost niciodată după 1990 foarte bune, dar în ultimii 3 – 4 ani am ajuns ca aproape toţi angajaţii: actori mânuitori de păpuşi, personal tehnic de scenă, muncitori în ateliere, personal auxiliar, în total 25 de angajaţi, să avem salarii din care ne este imposibil să trăim, noi şi familiile noastre.

Putem să vă dăm câteva exemple de salarii din teatru: actor mânuitor de păpuşi cu vechime în instituţie de 20 de ani: 750 de lei net, maestru de lumini scenă cu 22 de ani vechime în instituţie: 800 de lei net. În condiţiile noilor tăieri salariale aproape toţi angajaţii vor avea salariul minim de 600 de lei. Menţionăm că majoritatea angajaţilor au copii în întreţinere.

Ne tot întrebăm cine oare sunt responsabilii pentru această situaţie, pentru starea financiara disperată a României, şi implicit a noastră, şi toate răspunsurile ne duc în acceaşi direcţie… Considerăm că responsabili principali sunt oamenii politici care au condus în ultimii 20 de ani în acest sistem haotic, incoerent şi lipsit de rezultate pozitive pentru societate, iar pentru dezastrul economic, bugetar şi moral al ultimilor 2 ani responsabil este Guvernul actual. Dacă ne înşelăm noi în analiză, vă rugăm să aveţi amabilitatea de a ne furniza dumneavoastră răspunsul corect.

Pentru că am ajuns să nu mai putem supravieţui din salariile actuale, pentru că deja unii angajaţi (actori) au ales să plece din ţară pentru a avea ce mânca şi cu ce se îmbrăca, pentru că alţi angajaţi specialişti şi cu vechime în instituţie sunt pe punctul de a pleca, vă înaintăm această scrisoare de protest şi vă anunţăm cu regret că suntem nevoiţi să ieşim în stradă pentru a lupta pentru minimul de trai. Politica economică actuală ne afectează într-un mod cât se poate de negativ viaţa profesională, culturală şi socială. Nu putem produce cultură desculţi, cu hainele peticite şi cu burta goală !!! Vă cerem să înţelegeţi că teatrul, arta în general, nu este un loc unde mergem la serviciu pentru a lua un salariu, ci este o vocaţie care, dacă nu este susţinută minim financiar, atunci noi, artiştii, suntem obligaţi să coborâm de pe scenă şi să jucăm de acum înainte doar un singur rol, cel de „angajat cu normă de 8 ore” în alte părţi, eventual în alte ţări.

Vrem ca toţi locuitorii oraşului Alba Iulia şi ai judeţului Alba să cunoască situaţia noastră, să ştie că acei care le-au bucurat copilăria lor şi copiilor lor, cei care organizează cel mai mare, amplu şi de succes eveniment al judeţului, Festivalul Internaţional de Teatru, sunt plătiţi foarte prost, fac deplasări în toate oraşele şi satele judeţului în condiţii nu foarte plăcute cu un autobuz vechi de 17 ani, precar tehnic şi care se defectează mereu în timpul deplasărilor, pleacă de acasă multe zile cu o diurnă de 13 lei pe zi (pentru 3 mese pe zi), lucrează pentru premiere în zile libere, sâmbete şi duminici fără să fie plătiţi, iar acum, după ce am ajuns la capătul puterii de supravieţuire, preşedintele ţării şi Guvernul ne anunţă că ni se taie 25% din sărăcie.

Pentru toate privaţiunile la care ne obligaţi, pentru că Guvernul actual nu ne dă nici un orizont de speranţă, pentru că ne-am săturat de minciuni şi promisiuni vă înaintăm aceasta scrisoare deschisă în semn de protest şi vă cerem să găsiţi soluţii practice şi reale pentru a ne îmbunătăţi calitatea vieţii, iar dacă nu puteţi, atunci găsiţi alţi lideri politici şi economici capabili să vină cu soluţii pozitive pentru noi.

Sindicatul Teatrului de păpuşi Prichindel Alba Iulia

 

No, păi dacă scrisoarea e adresată şi mass-media, mă grăbesc să vă dau eu răspunsul. E cinic, dar e singurul răspuns corect pe care-l veţi primi. De ce? Pentru că mi se rupe-n paişpe şi de România, şi de poporul român, care-şi merită soarta cruntă de acum, şi chiar mai rău decât atât. Eu, unul, m-am săturat să-mi tocesc tastaturile computerelor ca să-l deştept, iar domnia şi prostia se plătesc, mai devreme sau mai târziu. Care a fost rezultatul că am cerut într-un editorial suspendarea lui Ceauşescu (scuze, Băsescu, dar e ora 4 – normal că din noapte, că dacă era din zi ar fi fost 16 – când scriu, urmărind în paralel şi două posturi TV, şi oricum diferenţele dintre odiosul dictator comunist şi omologul lui din capitalism este că Pingelică a făcut şi-un lucru bun, pe fiu-său Valentin, şi a promis să dea 100 de lei, nu să ia 25%!) încă din vara lui 2005? Abia după un an s-au deşteptat şi parlamentarii liberali, pesedişti şi udemerişti să-l suspende. Da’ las pe mintea „jenială” a poporului! Nu doar că l-a pus înapoi, dar i-a mai dat şi Parlamentul pe mână, alegându-i slugile, după care a reales Lepra. Ştiu, la mitingul din 19 mai scriape o pancartă „Bestia” şi era poza lui tov. Băsescu. M-aş bucura să aibă demonstranţii sindicalişti şi pensionari dreptate fiindcă de o bestie mai scapi, dar de lepră nu prea. Potrivit DEX: „LÉPRĂ, (2) lepre, s.f. 1. Boală contagioasă cronică, frecventă mai ales în regiunile tropicale, produsă de un bacil specific şi caracterizată prin leziuni localizate pe piele, pe sistemul nervos periferic, mucoase, viscere etc. ♦ Fig. Neajuns care macină, subminează; racilă, plagă. 2. Fig. Om lipsit de conştiință, de caracter, fără scrupule. – Din ngr. lepra.” Eu zic că atunci când s-a dat definiţia 2 autorii l-au avut în vedere tocmai pe dictatorul de la Cotroceni.

A venit timpul să vă dau şi răspunsul. Până acum regimul Băsescu se comportă matematic exact cum anticipam. Iar dacă o să continue „din greşeală în greşeală spre victoria finală” ca regimul Ceauşescu, după un preşedinte executat o să avem unul linşat, pedeapsa cu moartea fiind interzisă. Deh, fiecare cum îşi aşterne aşa doarme… somnul de veci. Deocamdată n-am văzut nici un semn că actualii guvernanţi au ajuns la cei 20 de ani prorociţi de Brucan, aşa că am serioase dubii că Băsescu îşi va da demisia.

Acum să detaliez. Singura soluţie democratică de a ieşi din această dictatură ar fi alegerile anticipate. Cum Lepra nu are scrupule (că de-aia-i lepră), şi deţine majoritatea în Parlament, şansa să avem anticipate este cam la fel de mare ca aceea de a ajunge eu religios, adică zero. Cine-şi face iluzii că alt guvern, fie şi de tehnocraţi (se-aude, Crin Antonescu?), va putea face ceva în configuraţia actuală a puterii, se înşală. Însă şi dacă vor fi anticipate va trebui să fie o majoritate liberală, care să poată face guvern fără alte forţe politice (adică 50%+1). De ce liberală? Fiindcă deocamdată liberalii au fost singurii care au dovedit că se pot opune lui Băsescu şi PD-L, au avut politici economice care au generat bunăstare naţională şi individuală, au reuşit să finanţeze sectoarele publice (învăţământ, sănătate, autorităţi locale) şi n-au avut scandaluri de corupţie. Tot pe vremea lor au crescut spectaculos investiţiile străine. Mai mult, atunci când nu s-a putut nu s-au sfiit să zică nu, ca în cazul majorării salariilor profesorilor, chit că era campanie electorală. Cu alte cuvinte, nu sunt îngeri, dar ar fi singurii care ar putea scoate ţara din căcatul în care au băgat-o Băsescu & co. Pe de altă parte, sper ca măcar acum să se deştepte poporul, ca să nu ne trezim că le va da liberalilor majoritatea absolută (adică două treimi din locurile în Parlament) încât să poată aproba singuri şi legile organice.

De ce nu şi PSD? Fiindcă majoritatea propunerilor economice pe care mi le-au trimis sunt aiuritoare: impozit progresiv pe muncă, dar să rămână 16% pe profit, constituirea unui fond din care să se construiască 50 de mii de locuinţe (în condiţiile în care nu-s bani de pensii şi de salarii!) cu dotări complete, care să fie închiriate, firmele să nu mai plătească ratele la leasing nu ştiu câte luni… Pe astea le-am reţinut, că nu-mi ocup mintea cu prostii.

A! Cine să fie în locul lui Băsescu? Constituţia spune clar: preşedintele Sentatului, adică Geoană. Cât timp? Constituţia nu precizează. Poate sta până la expirarea celor 5 ani, dar are puteri limitate.

După cum vedeţi, rezolvarea crizei politice este foarte complicată, iar până nu se rezolvă criza politică să nu credeţi că vom ieşi din criza economică, deoarece orice decizie economică la nivelul unei ţări derivă dintr-o hotărâre politică.

Prin urmare, realist este să vă faceţi socotelile bazându-vă pe salarii tăiate cu 25%. Asta e vestea bună. Nu vă bucuraţi, însă, fiindcă eu sunt însă convins că se va ajunge la neplata pensiilor, salariilor, alocaţiilor, burselor etc., aşa reduse cum vor fi. Trebuia să se ajungă la aşa ceva de câteva luni, după anticipările noastre (ale mele şi Lianei), dar nu ne-am aşteptat că FMI va intra în cârdăşie cu ăştia şi-i va lăsa ca din împrumut să plătească salarii şi pensii. Nu uitaţi, în scurt timp vor veni creşterile de taxe şi impozite.

Elemente ajutătoare, ca să ştiţi cam ce competenţe am în previziuni economice (pe cele politice vi le-am demonstrat mai sus). Când Niţă, fostul ministru pesedist al IMM, făcea la Alba Iulia, într-o conferinţă de presă, apologia impozitului „forfecar” (forfetar) cu câteva luni înainte de a fi introdus (era prin ianuarie 2009, dacă îmi aduc bine aminte), eu l-am avertizat că vor fi multe firme care vor intra în faliment fiindcă n-au de unde-l plăti. Dar eu am zis, eu am auzit! Lui i se părea firesc ca firmele care nu-l pot plăti să dispară. În acceaşi iarnă, un om de afaceri prosper la vremea respectivă m-a întrebat când cred că vom ieşi din criză. Eu i-am spus că la noi criza nici n-a început. N-am ghicit în cafea, ci eram blindat cu informaţii economice şi brusiere din diverse ţări şi de la noi, aşa că ştiam „la cât e ceasul”. S-a uitat neîncrezător la mine. Între timp a renunţat la mai multe afaceri în domenii diverse…

O! Sper că n-aţi pus botul la vrăjeala Guvernului Băsescu, că reducerile acestea vor fi numai până la sfârşitul acestui an! Acum suntem în luna mai 2010. Să nu ziceţi la începutul anului viitor, când veţi vedea că salariile şi pensiile n-au revenit la nivelurile de-acum, că nu v-am avertizat!

Credeţi că sunt pesimist? Staţi să vedeţi ce pesimistă va fi realitate când vor începe falimentele bancare din cauză că tot mai mulţi nu-şi vor plăti creditele, garanţiile bancare nu vor putea fi valorificate şi refinanţările de la băncile-mamă vor fi pe sponci…

Florin Silea