artmark 100 de lucrări de pictură şi grafică semnate de cei mai cunoscuţi artişti români vor fi scoase la licitaţie pe 16 decembrie în cadrul unuia dintre cele mai importante evenimente ale anului din piaţa de artă – „Licitaţia de Iarnă 2010”, organizată de Casa Artmark. Operele vor fi scoase la vânzare printr-un sistem duplex, care permite participarea la licitataţie simultan din Bucureşti şi Sibiu.

Estimate la o valoare de peste 1.000.000 de euro, lucrările vor fi licitate simultan în Bucureşti şi în Sibiu, printr-un sistem electronic performant care le va permite participanţilor la licitaţie să îi urmărească în timp real pe „concurenţii” aflaţi în cealaltă sală.

nicolae-grigorescu-pastoritaLicitaţia de Iarnă 2010, organizată în sistem duplex, vine ca un răspuns la interesul în creştere al colecţionarilor şi investitorilor din marile oraşe ale ţării. Pentru cei din Sibiu, Artmark organizează acum, în parteneriat cu Muzeul Naţional Brukenthal, cea de-a doua licitaţie desfăşurată în acelaşi timp în două săli din oraşe diferite.

Licitaţia va scoate spre vânzare aproape 100 de opere de pictură şi grafică reprezentând multe dintre direcţiile importante pe care le-a luat arta românească de la începutul secolului al XX-lea şi până în anii ’60 – ’70. Lucrările poartă semnăturile unora dintre cei mai cunoscuţi artişti români precum: Grigorescu, Pallady, Tonitza, Petraşcu, Băncilă, Iser, Ghiaţă, Mützner, Steriadi, Ciucurencu, Bernea şi Pacea.

Vedetele evenimentului vor fi tablourile Păstoriţă a lui Nicolae Grigorescu (n. Cultural info – în foto stânga), estimat la o valoare între 60.000 – 80.000 euro, Noapte la Ştefăneşti, snicolae-tonitza-si-muzaemnat Ion Ţuculescu, estimat la o valoare de aproximativ 100.000 euro, trei opere excepţionale semnate Theodor Pallady şi alte trei ale lui Nicolae Tonitza (n. CI – Muza, foto dreapta).

Licitaţia de Iarnă 2010 este o oportunitate extraordinară pentru publicul iubitor de artă, atât din Bucureşti cât şi din Sibiu, de a admira o colecţie de lucrări remarcabile. Acestea vor fi expuse în Capitală între 9 şi 11 decembrie, la Hotelul Marriott, după care expoziţia se va muta la Sibiu, la Palatul Brukenthal, în perioada 12 – 14 decembrie.

Licitaţia de Iarnă 2010 se va desfăşura simultan joi, 16 decembrie, la Hotelul J. W. Marriott Bucureşti şi la Hotelul Hilton Sibiu. Evenimentul marchează şi doi ani de existenţă Artmark, casa de licitaţii care controlează deja aproximativ 70% din piaţa de artă din România (tranzacţii publice). Cu această ocazie Teatrul de Stat „Radu Stanca” a pregătit o surpriză pentru participanţii la licitaţia Artmark din Sibiu.

Despre Artmark

Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în iulie 2008, care evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere autentice, desfăşurând în acelaşi timp şi activităţi de galerie de artă. În luna mai a anului 2010 s-a lansat Indexul Artmark, primul instrument din piaţa de artă din România care măsoară randamentele anuale ale celor mai tranzacţionaţi artişti români în ultimii 15 ani.

Artmark a realizat în primul semestru al acestui an o cifră de afaceri din licitaţii dublă faţă de cea a anului trecut (1,92 de milioane de euro în semestrul I/2010 faţă de 1,76 de milioane euro în cuprinsul anului 2009), într-o piaţă românească a vânzărilor de artă prin licitaţie aproximativ dublă faţă de cea a anului trecut (3,69 de milioane de euro/2009 vs. 3,03 milioane de euro în semestrul I/2010).

Irina Hărănguş,
Account Manager,
Echipa de PR