ADR Centru a contractat în luna aprilie peste 13 milioane de euro din fonduri nerambursabile, din bugetul alocat prin Programul operaţional regional, pentru dezvoltarea a 32 de firme din cele şase judeţe ale regiunii Centru.

Din aceste fonduri se va construi un nou centru de afaceri la Târgu-Mureş şi îşi vor dezvolta afacerile un număr de 31 de microîntreprinderi din regiunea Centru. Fondurile proiectelor vor fi alocate din bugetul aferent Domeniului major de intervenţie 4.1 pentru centrul de afaceri din Târgu Mureş, respectiv din bugetul aferent Domeniului major de intervenţie 4.3 din cadrul Programului operaţional regional pentru cele 31 de microîntreprinderi.

Contractul de finanţare al centrului de afaceri din Târgu Mureş a fost semnat miercuri, 27.04.2011, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, de către domnul Ioan Huza, reprezentantul firmei SC Romex SRL, şi domnul Simion Creţu, director general al ADR Centru. Proiectul prevede, pe parcursul celor 17 luni de implementare, transformarea unei clădiri cu o suprafaţă de peste 450 mp, situată în apropierea celei mai importante zone comerciale a municipiului Târgu-Mureş, într-o clădire modernă de birouri cu o suprafaţă utilă de peste 700 mp.

Cele 100 de IMM, estimate prin proiect ca fiind beneficiarii finali ai facilităţilor oferite de centrul de afaceri, vor avea la dispoziţie o sală modernă de conferinţe, sală de protocol, birouri spaţioase, sală de şedinţe, grupuri sanitare, pază şi parcare 24 ore din 24, dotări moderne cu mobilier şi echipamente IT. Proiectul, cu o valoare totală eligibilă de peste 2,01 milioane de lei, solicită fonduri nerambursabile în valoare de 1,40 de milioane de lei, la care beneficiarul va contribui cu peste 1,37 de milioane de lei, sumă constituită din contribuţia beneficiarului la cheltuielile eligibile şi neeligibile ale proiectului.

Este cel de-al doilea centru de afaceri ce va fi construit la Târgu-Mureş şi va fi finanţat din Programul operaţional regional. Crearea unui mediu competitiv şi profesionist de afaceri, cu facilităţi şi servicii de calitate, achiziţionarea de echipamente noi şi performante, care vor da posibilitatea întreprinderilor mici să atragă mai mulţi clienţi, vor genera creşterea economiei la nivel local şi regional. Vorbim despre firme care vor crea noi locuri de muncă, care vor oferi angajaţilor siguranţa unui venit şi fondurile necesare pentru consum, aspecte ce caracterizează o economie funcţională.

Pe lângă aceste 32 de firme ce vor obţine fonduri Regio, tot în această lună am mai contractat alte 4 proiecte de reabilitare a infrastructurii sociale din regiunea Centru, ce necesită peste 2,51 de milioane de euro fonduri nerambursabile. Vom reuşi, astfel, prin finanţarea proiectelor din diverse domenii care se susţin reciproc, să ridicăm nivelul de dezvoltare a regiunii”, a declarat domnul Simion Creţu, director general al ADR Centru.

Cele 31 de microîntreprinderi care au semnat contractele de finanţare pe parcursul acestei luni au solicitat fonduri nerambursabile pentru extindere şi pentru dotarea cu echipamente moderne, pentru achiziţionarea de software, mobilier, aparatură medicală, aparatură birotică etc.

Comparativ cu proiectele contractate pe parcursul sesiunii anterioare a Domeniului major de intervenţie 4.3, destinat dezvoltării microîntreprinderilor, se poate observa faptul că o parte dintre beneficiari au revenit cu noi cereri de finanţare şi majoritatea au şi demarat implementarea proiectelor.

Detalii ale tuturor contractelor de finanţare semnate la nivelul regiunii Centru prin Programul Regio puteţi obţine accesând pagina web Regio ADR Centru, link: http://regio.adrcentru.ro/Lista.aspx?t=PORListaProiecte.

Mirela Groza,
expert relaţii publice, ADR Centru