celelaltecuvinteconcertalbaiulia011020112 Ştiu că sună cam sadic să pomeneşti de cutremur în legătură cu Bucureştiul, dar cam asta am înţeles – din discuţiile purtate între membrii formaţiei şi Sonia Lodi, reprezentantă a firmei Gala MGMT & PR, care impresariază Celelalte Cuvinte – că se va întâmpla la concertul aniversar de 30 de ani ce va fi susţinut de Celelalte Cuvinte la Sala Palatului din Bucureşti, în 8 decembrie 2011, cu 5 zile înainte de 13 decembrie, care este ziua în care acum 30 de ani formaţia orădeană a dat primul concert, la Casa studenţilor din Timişoara. Ceva din ce (vi) se pregăteşte veţi afla din interviurile luate chitaristului Călin Pop şi Soniei Lodi. Dar trebuie să mai aveţi niţică răbdare ca să transcriu cele două interviuri audio. Până atunci, însă, să vă povestesc ce-au făcut Cuvintele în Alba Iulia, în 1 octombrie.

Până la concert au beneficiat de faptul că sunt toţi liberi de alte obligaţii şi au făcut o şedinţă foto în locuri cu încărcătură istorică din incinta Cetăţii. Îmi pare rău, dar nu ştiu cine a fost fotograful profesionist care i-a chinuit ca pe manechinele din revistele de modă, încât la sfârşit Tinu abia aştepta să se încheie supliciul ca să ajungă la proba de sunet. După care, din diverse motive băieţii au fost prea obosiţi ca să participe la interviu, aşa că greul a căzut pe umerii lui Călin.

Despre concert nu vă voi scrie multe fiindcă un concert se trăieşte, nu se citeşte. Alba Iulia nefiind prinsă în turneul aniversar, n-au fost incluse piesele noi, dar au fost cântate majoritatea hiturilor vechi. Nu ştiu, şi nici Călin Pop n-a aflat, de ce concertul n-a durat o oră şi jumătate, cum era programat, ci doar circa o oră. În care a fost şi bis.

Dacă din punct de vedere instrumental n-aveam mari aşteptări – în sensul că mă aşteptam să fie brici, la fel ca primul concert pe care l-au dat în Bălgrad, cu ocazia aniversării a 25 de ani – eram curios să aud cum va fi vocea lui Călin după câteva luni de când nu mai fumează. Iar cel mai bun test este, desigur, Un sfârşit e un început. Care a sunat bine. Nu chiar ca-n varianta din anii ‘80, dar, oricum, mult mai bine decât ce-a fost de pe la mijlocul anilor ‘90 până acum. Dacă o ţine tot aşa, poate va fi reintrodusă în repertoriu Când mă uit în ochii tăi…

În concluzie, acest turneu se anunţă ca unul de referinţă şi sunt convins că la Sala Palatului va fi un concert istoric, de povestit (pardon, cum va fi înregistrat şi video, de arătat) nepoţilor!

Florin Silea