Cum se profilează o călătorie de câteva ore, m-am gândit cu cealaltă membră a redacției cu ce să ne umplem timpul. Cu ceva de citit, normal. Însă cum un netbook e incomod de folosit într-un mijloc de transport în comun, ne-am gândit la niște tablete. Ceva care să poată citi e-bookuri protejate DRM și care să nu fie scumpe. Așa am dat peste Evotab 2 cu cameră, oferta cea mai bună găsită fiind la sursă, siteul evolio.ro, la 569 de lei. Tot de-acolo am comandat o husă cu tastatură și un stylus.

Surpriză, însă! Așa cum vine, nu „știe” DRM. Dar am descărcat programul recomandat în siteul menționat, Aldiko, și s-a rezolvat. A doua surpriză neplăcută a fost când am constatat că transmisiile live de la eurosportplayer.ro și motogp.com nu pot fi urmărite. Aici e vina Androidului, pentru care nu există variantă de silverlight. Transmisiile live de footy (cui îi zic australienii lui Aussie rules – fotbal australian, pe limba noastră) puteau fi urmărite. Zilele trecute, însă, livesport.tv și-a modificat platforma, iar acum nici acelea nu mai merg, doar înregistrările mai rulează, dar mai greu. Transmisiile de la Amgen Tour of California merg destul de bine cu ajutorul programului RadioShack Tour Tracker, conceput special pentru Android. Încă n-am apucat să verific cum merge cu ajutorul unui modem MF 190 și internet mobil de la Digi, ci numai prin conexiune wi-fi broadband. Digisport se vede acceptabil cu MF 190.

După ce-am văzut ce poate, am decis să mai cumpărăm o tabletă. Între timp am dat peste iTab 701, care numai ce-a început să fie comercializată în România de către Infotouch. A cântărit și faptul că prețul promoțional pentru primele 100 de bucăți este de 499 de lei (în siteul itab.ro mai găsiți câteva, dacă vă grăbiți). E cam greu de făcut o comparație obiectivă între cele două tablete fiindcă Evotab are Android 2.3.1, iar iTab 701 vine cu Android 4.0.3 ICS. Ambele au procesor de 1 GHz (același tip de procesor), 8 GB memorie internă, însă iTab are 1 GB RAM, dublu față de Evotab. Cum nu mă pricep la Android (acum fiind prima dată când am dat piept cu el, de nevoie, altfel fiind fan Windows), nu știu dacă aceasta e cauza faptului că la instalarea unor aplicații în Evotab zice că nu mai are spațiu, iar după ce închid câteva aplicații pot instala fără alte erori, mesaje care la iTab 701 n-au apărut până acum. Tastatura și stylusul de la Evo pot fi folosite și la iTab (stylusul funcționează chiar mai bine la iTab decât la Evo!). Vă recomand husa cu tastatură de la evolio.ro fiindcă eu am cumpărat una pentru iTab cu vreo 60 de lei mai ieftină, din alt loc, însă am constatat că nu are magnet la clapeta de închidere, așa că trebuie să găsesc altă soluție pentru a sta închisă husa. În rest, la citit și vizionat transmisii live n-am observat diferențe de viteză semnificative. Nici ea nu „știe” DRM, dar Aldiko rezolvă problema. Partea mai proastă este că iTab nu are USB, doar microUSB (vine cu cablu adaptor), iar dacă o folosești în călătorie e mai incomod. Sunetul la difuzor este însă mai tare la iTab (ambele au însă și căști, iar modelul de la Evotab îmi place mai mult fiindcă are ștuț care intră în ureche). Un minus este însă faptul că în siteul itab.ro nu se găsesc accesorii pentru tablete și că vine cu instrucțiuni în engleză, dar pentru Android 2.3, nu pentru 4. Am înțeles însă că acum au fost aduse doar câteva, pentru testarea pieței, și din această cauză nu este încă manual în română.

Din punctul de vedere al suportului tehinc, ambele stau bine. Cel puțin mie – fără să se știe că dau cu „pâra” în Internet – mi s-a răspuns rapid la e-mailuri (folosite în cazul Evotab) și la chat și telefon (folosite în cazul iTab). Pentru Evotab au apărut actualizări pentru trecerea la Android 4.0.3 ICS, dar din siteul dedicat utilizatorilor acestei – http://evotab2.blogspot.com – am aflat că mulți zic că nu funcționează cum trebuie, așa că deocamdată am lăsat-o cu 2.3.1. Din câte am aflat, și pentru iTab 701 este preconizat un update pentru sfârșitul lunii mai.

Cei care cred că o tabletă trebuie să facă și cafea, găsesc în ambele siteuri modele și mai scumpe, și mai foarte scumpe.

Florin Silea