dave-brubeck-quartetCelebrul pianist Dave Brubeck (în centrul fotografiei, înconjurat de membrii Dave Brubeck Quartet: Bobby Militello, Randy Jones și Michael Moore; sursă foto: davebrubeck.com) a murit când mergea la spital pentru un control de rutină, inima oprindu-i-se. Fiul său cel mare, care-l însoțea, a sunat la 911, însă paramedicii n-au putut să-l resusciteze și a fost declarat mort când a fost dus la spital.

Deși născut într-o familie de muzicieni profesioniști, Brubeck voia să se facă medic veterinar, însă până la urmă a devenit și el muzician. Și unul bun, ținând cont că Biblioteca Congresului l-a declarat „legendă vie”. Și a fost viu pe scena muzicală până în ultima clipă, având în plan să înregistreze o nouă piesă.

Pe lângă activitatea muzicală, Russell Gloyd, care i-a fost manager, a subliniat și activismul civic: „I don’t think people realize his commitment to civil rights and justice. At the height of his stardom, he canceled 23 out of 24 concerts in the South at Southern universities when they would not allow him to bring his black bass player."

Dacă ar mai fi trăit o zi, în 6 decembrie ar fi împlinit 92 de ani.

Florin Silea