peter_banksPrimul chitarist al formației Yes și cofondator al trupei, Peter Banks, a murit în 7 martie 2013, acasă, din cauze cardiace, însă trupul i-a fost descoperit abia în 8, după ce nu s-a prezentat la o sesiune de înregistrări, iar știrea a ajuns de notorietate în 13.

Peter Banks s-a născut în 15 iulie 1947, iar când a fost mic a învățat să cânte la chitară și la banjo. Revenind în 26 iulie 1968 în grupul Mabel Greer’s Toyshop, el a fost cel care a propus numele Yes, iar componenții de atunci: Jon Anderson (voce), Chris Squire (bas), Bill Bruford (tobe) și Tony Kaye (clape) l-au acceptat ca pe ceva provizoriu. Și cum provizoratul durează cel mai mult… Era

În 18 aprilie 1970 i s-a cerut însă să plece după o serie de divergențe muzicale, Banks nefiind de acord cu orchestra propusă de Anderson și Squire, mai ales că partiturile de chitară și de clape au fost aproape integral înlocuită de viori. Banks a spus că Anderson și Squire l-au concediat, ceilalți doi membri aflând ulterior.

De altfel cu Kaye a cântat ocazional în grupul pe care și l-a format, Flash, cu care a scos 3 albume. După dezmembrarea Flash s-a înhăitat cu un alt mare chitarist, Ian Akkerman, cei doi dând concerte și înregistrând împreună. De-a lungul timpului a cântat însă și cu alți mari muzicieni, între care Phill Colins și Steve Hakett. În 1973 a format Empire, ocazie cu care a cunoscut-o pe cântăreața Sydney Foxx (numele adevărat, Sidonie Jordan), cu care s-a și căsătorit. După aceea au divorțat, însă au rămas colegi de trupă.

Între altele a scos și 5 albume solo, la primul, instrumental, cântând singur, iar la al doilea cu organistul Gerald Goff. În 1997 Banks a fost protagonistul apariției dublului album live Something’s Coming: The BBC Recordings 1969–1970 al formației Yes.

Potrivit wikipedia.org: „The BBC’s Danny Baker and Big George often called Banks «The Architect of Progressive Music»", iar în e-revista Lifestyle editată de Gibson Guitar scria în 3 februarie 2009: „Before there was Steve Howe, there was Peter Banks. Artistic differences between Banks and singer Jon Anderson prompted Banks’s departure from Yes in 1970, but in his little-known ’70s band, Flash, Banks used an ES-335 to create several should-have-been prog rock classics. "Lifetime", from Flash’s In the Can album, is his tour-de-force." . Totodată era înclus în „10 Great Prog Rock Guitarists”.

Formația Yes a publicat în facebook.com următorul mesaj: „We are deeply saddened to learn about the passing of fellow bandmate and founding Yes member, Peter Banks. He was a huge piece of the fabric that made Yes what it is, and our thoughts, sincere condolences, and prayers are with him and his family. Peter, we shall miss you greatly”.

La ora scrierii acestui articol (13.03.2013, ora 13:30), știrea morții lui Banks era pe locul 2 la căutări, potrivit Yahoo!.

Florin Silea

sursă foto: peterbanks.net