A fost lansată și aplicația oficială a Turului Franței 2013, pentru iPhone, iPad și Android, realizată de Škoda și firma organizatoare, Amaury Sport Organisation.

Am citit recenziile de la Android, care erau în majoritate negative, unii plângându-se că nu se deschide, alții că e foarte lentă și alții că e nasoală, sau cum scria Mick Kerry: „It may get better but at the moment this app gives rubbish a bad name! Tells me nothing useful.”

Dar cum eu sunt curios, zic: hai să văd ce „știe”. După ce m-am chinuit de vreo 3 ori, în sfârșit s-a instalat (ba zicea că n-are suficient spațiu, ba că pachetul descărcat are eroare). De deschis s-a deschis fără probleme. Însă cam degeaba.

Am dat pe echipe, apăreau echipele, iar lângă ele erau rutierii, în ordinea numerelor de pe tricouri. În rest, nimic; nici de la ce echipă sunt, nici din ce țară. Am dat clic pe nume. Nimic. Am dat clic pe numele echipelor. Nada. Nțț. Am dat pe prima etapă și se deschide o fereastră unde trebuia să apară harta și profilul traseului. Canci albina, cavaler pasta! Și asta cu o noapte înainte de începerea Turului.

M-am dus, de curiozitate, și la iTunes. Poate o fi programul de-acolo mai „deștept”. Aceleași reacții și plângeri ca la Google Play. Singura diferență era faptul că „măriștii” au mai și dat 0,69 de lire sterline pe ea.

Nu știu dacă va fi îmbunătățită pe parcurs, dar acum e clar că nici nu se compară cu programul americanilor de la Tour Tracker, foarte bine structurat, cu o scurtă biografie și fotografia fiecărui rutier, cu echipe prezentate cu componența, exact cum sunt softurile făcute pentru tururile mari din SUA. Atât doar că va lipsi transmisia video live.

No, pe biciclete, că filmăm! Cancellara, motoraș! „Prietenii știu de ce”…, iar celor care nu sunt în temă le spun eu: acum vreo 2 ani un prost a zis că d’aia merge Cancelara atât de bine că are motoraș la bicicletă, iar o droaie de ziariști, și mai proști, a pus botul, încât cei de la UCI au ajuns să radiografieze bicicletele ca să descopere motorașe. Bineînțeles că n-au descoperit nici pe Dracu`, darămite motoraș!

Florin Silea