david-petraeusNu, de data aceasta nu este vorba despre România, ci de lucruri serioase, în care sunt implicați barosani, nu plevușcă de doi bani.

David Petraeus (da, fostul director al CIA din perioada 6 septembrie 2011 – 9 noiembrie 2012, cel care a trebuit să-și dea demisia cu două zile înainte de a împlini 60 de anișori fiindcă a fost prins cu dânsa-ntr-însa, contrapartea fiind Paula Broadwell, cea care i-a scris biografia oficială, și ea happily married, absolventă de West Point, ca generalul, și securistă în rezervă – pe linie militară) a fost numit președinte al Kohlberg Kravis Roberts Institute, recent creat de firma de investiții care gestionează bunuri de 78 de miliarde de dolari. Petraeus va avea rol de consultant îndeosebi pentru investiții în noi regiuni ale lumii.

La numirea sa desigur că a avut un rol și funcția ocupată la CIA, dar și pregătirea solidă a generalului atât în probleme economice, cât și de politică internațională, nu doar militară, el având un doctorat în relații internaționale de la Princeton, luat în 1987. Se pare că plecarea de la CIA i-a făcut bine carierei, el urmând să predea la Universitatea Californiei de Sud și să fie visiting professor la Macaulay Honors College din cadrul City University New York.

sir-jonathan-evansA doua zi după acest anunț, HSBC a dat sfară-n lume că l-a cooptat pe Sir Jonathan Evans, fostul șef al MI 5, într-un comitet recent creat pentru a proteja banca de infracțiuni financiare. HSBC a fost amendată cu 1,2 mld. de lire sterline pentru slabele măsuri împotriva spălării banilor. Potrivit lui Douglas Flint, președintele HSBC, tocmai pentru a acoperi acest domeniu a fost cooptat Evans, în cei 33 de ani de carieră el ocupându-se atât de antiterorism, cât și de atacurile cibernetice: „His experience and expertise gained from a career at the highest level of public service combating threats to data security, critical infrastructure and from international terrorism and organised crime will be of considerable value to the Board as it addresses its governance of systemic threats.”

Printre colegi mai sunt foști șefi de instituții guvernamentale, unul dintre ei fiind Jim Comey, fost procuror general adjunct al SUA, care are experiență în lupta împotriva grupărilor de trafic de droguri. Despre restul nu se știe cu cât sunt plătiți, dar se știe despre Evans: 125000 de lire sterline în total pentru 40 de zile/an.

Florin Silea