Prima dată am auzit cartea și despre romanul 1984 al lui George Orwell în 1984, când Europa liberă a difuzat-o radiofonic. În același an – vă vine să credeți?! – RTB, televiziunea de stat din Jugoslavia, a difuzat filmul 1984, făcut pe baza cărții. Din păcate nu l-am văzut atunci fiindcă eram în vacanță și am ajuns în Timișoara a doua zi după difuzarea filmului. Dar peste tot se discuta numai despre film, mai ales că se potrivea mănușă situației din România.

Ei bine, potrivit relatărilor din presa americană, după dezvăluirile făcute de către Edward Snowden privind programul cvasigeneralizat de interceptare a mesajelor electronice (fie ele scrise, audio ori video) care se desfășoară în SUA (pun pariu că Stalin se răsucește în mormânt de invidie că un comunist junior – Obama – l-a tăiat la securism pe el, ditamai Tătucul Popoarelor, comunist hârșit și mama și tata securismului), vânzarea cărții a crescut spectaculos, în cifre creșterea fiind de peste 6% în 24 de ore.

Ca tacâmul să fie complet, în Examiner am găsit și următorul fragment relevant pentru situația actuală: „While some wonder how long this has been going on, a Jay Leno interview with actor Shia LaBeouf from five years ago indicates that an FBI consultant working with him on “Eagle Eye” told him the government was doing it”. Iar respectivul securist, când a văzut că actorul nu-l crede pe cuvânt, i-a și dovedit, punându-i să asculte o convorbire telefonică pe care o actorul o avusese cu doi ani înainte. Gia, cool man!

Florin Silea