mark-carneyMark Joseph Carney s-a prezentat azi, cu o sacoșă în mână și un costum încheiat la un nasture, care pica tare prost (ca orice costum cu un nasture), la ora 7:30, la noul loc de muncă, Banca Angliei, unde va juca pe post de Isărescu. Probabil o fi vrut să facă impresie bună ca să nu-l ia careva la ochi și să-l dea afară cu litera i când nici nu și-a început bine mandatul de 8 ani! Însă norocul lui că e la BOE, nu la BNR, fiindcă acum ar fi fost deja arestat de către DNA pentru conflict de interese, Carney fiind în continuare guvernator al Băncii Canadei, funcție pe care o ocupă din 4 octombrie 2007, cei 7 ani de mandat urmând să expire anul viitor. Evident că este singura persoană din lume care este guvernator a două bănci naționale simultan.

Nu știu cât are salariul la canadieni, dar la briți va avea echivalentul a 1,1 mil. de dolari. Anual. Așa că, dacă tot are bani, cei de la Bloomberg Londra s-au apucat să-i caute locuință și restaurant „George Clooney like”…

Până să ajungă aici, cel care a venit pe lume în 16 martie 1965, în Fort Smith, a avut viață grea. Tata – director de școală, mama – profesoară de școală generală până a avut copiii (4). Mark a primit încă o lovitură de la viață: tatăl a devenit profesor de educație la Universitatea din Alberta. Cum se știe, sechelele copilăriei se manifestă la maturitate. Așa se face că Mark, crescut în familie de dascăli, nu s-a oprit din învățat nici după ce a absolvit Harvard, de unde a ieșit economist în 1988. Cum nu și-a găsit nevastă în America, s-a dus la insulari, iar aici, între un masterat (1993) și-un doctorat la Oxford (1995), ambele în economie, că la dans și bune maniere bag samă erau ocupate locurile, și-a găsit și aleasa inimii: Diana Fox. Și ea economistă, însă spre deosebire de soț – care și-a început cariera ca rechin al finanțelor la Goldman Sachs – ea e specializată în economiile în curs de dezvoltare și se ocupă de tot felul de probleme sociale și de mediu. Totuși, cei doi și-au gestionat bine timpul (economiști, nu?) și au reușit să aducă pe lume și 4 fete, cu care trăiesc în Rockcliffe Park, cea mai bogată „mahala” din Ottawa, care a „cucerit-o” în 2001, din 1926 până atunci fiind localitate „independentă”. În 2011 avea 2021 de locuitori.

Din 2003 a intrat la stat, guvernator adjunct la Banca Canadei, dar în 2004 a fost mutat la Finanțe, unde a fost adjunct atât al unui ministru de finanțe liberal, cât și al unuia conservator. Pe lângă introducerea controversatei măsuri de impozitare a veniturilor din plasamente financiare la sursă, a fost și omul-cheie în vânzarea profitabilă a celor 19% pe care le deținea statul la Petro-Canada. Din 2007 a fost numit guvernator și până în 2008, când a intrat în pâine, a fost consilier al guvernatorului în exercițiu.

Unul dintre miniștrii cu care a lucrat a spus la Bloomberg că se poate lucra cu el, că nu e one-man show și că are simțul umorului.

Dacă era francez ar fi avut bastonul de mareșal în raniță, fiind însă canadian și făcând facultatea în SUA, a avut crosa în mapă, jucând pentru Harvard, însă nu titular, ci rezervă a portarului. Vedeți cum se leagă? A apărat poarta la tinerețe ca să nu intre pucul, iar la maturitate a apărat poarta Canadei ca să nu intre criza.

Florin Silea

sursă foto: flickr.com/Bank of England