Eurodeputata Norica Nicolai (ALDE, PNL) a expus plenului Parlamentului European, reunit în această săptămână la Strasbourg, nevoia unei atitudini mai ferme din partea oficialilor europeni în așa-numitul scandal al spionării instituțiilor comunitare de către Agenţia Naţională de Securitate a Statelor Unite. Ea a adăugat, de asemenea, că este nevoie ca parlamentele naționale să solicite serviciilor de informații, finanțate din banii contribuabililor, să aducă precizări în legătură cu capacitatea acestora de a-și proteja cetățenii.
Parlamentul European a luat în discuție această problemă spinoasă, adoptând o rezoluție prin care condamnă atitudinea oficialilor americani, dar și a unor state membre ce au colaborat în programul PRISM.
„Consider această dezbatere un simplu exercițiu de indignare și de fariseism. De indignare pentru că nu îi voi vedea finalitatea prea curând. De fariseism, pentru că din 1970, când am fost confruntați cu scandalul Echelon, Uniunea Europeană, statele membre, Comisia Europeană au deplâns, au condamnat, dar au fost incapabile să ia o decizie. Nu cred că vorbim despre un caz de spionaj, ci vorbim de incapacitatea noastră de a aduce la împlinire și de a garanta standardele democratice pentru cetățenii noștri”, a explicat europarlamentara liberală, care este și vicepreședintă a Subcomisiei de securitate și apărare a Legislativului european.
Norica Nicolai a mai arătat că, dincolo de discuția cu privire la protecția datelor cu caracter personal, UE trebuie să aibă în vedere în politicile sale adoptarea principiului moralității în dezvoltarea produselor industriale:
„Nu știm dacă domnul Snowden este un trădator sau este un om de bună-credință care dorește să protejeze drepturile omului. Am fi știut în cazul în care campioanele democrației europene, măcar unul din statele membre, i-ar fi acordat azil politic, dar nu este cazul. […] Cred că trebuie să vorbim despre principiul care trebuie să guverneze industria și anume: onorabilitatea, onestitatea, moralitatea produselor industriale, care întotdeauna o iau înaintea reglementărilor legale pe care noi suntem incapabili sa le implementăm”, a încheiat Norica Nicolai discursul său.
Roxana Nica,
Assistent, Office of MEP Norica Nicolai
Notă: Aici puteți citi: „Rezoluția Parlamentului European referitoare la programul de supraveghere al Agenției Naționale de Securitate a SUA, la organismele de supraveghere din diferitele state membre și la impactul acestora asupra vieții private a cetățenilor UE”
Ca cetățean român sunt mândru de discursul Noricăi Nicolai, tot așa cum, european fiind, sunt mândru de declarația europarlamentarului grec Dimitrios Droutsas, din grupul social-democraților, care în ședința PE din 3 iulie, și în corelație cu discuțiile care ar trebui să înceapă săptămâna viitoare privind acordul de liber schimb dintre UE și SUA, a spus: „Colleagues may say that we put at risk thousands of new jobs in the EU, but we cannot sacrifice everything and we cannot back down on the rights of European citizens.”
Din păcate, cu excepția Guvernului Austriei, care a dat drept de survol avionului prezidențial bolivian, celelalte guverne europene se dovedesc slugi ale SUA, fiind bune doar să dea din papagal, nu să și acționeze, spre deosebire de sud-americani, care s-au reunit azi, la cel mai înalt nivel, în Bolivia pentru a face front comun în fața amenințării reprezentate de către SUA la adresa libertății și suveranității statelor.
The Independent o citează pe Cristina Kirchner, președinta Argentinei: „[These are] vestiges of a colonialism that we thought were long over. We believe this constitutes not only the humiliation of a sister nation but of all South America." Potrivit aceleiași publicații: „Bolivia filed a complaint to the United Nations yesterday, describing the incident as tantamount to a kidnapping of the president and his diplomatic jet” și este citat Sacha Llorenti, ambasadorul Boliviei la ONU, care a declarat la radio Patrio Nueva: „We will demand appropriate explanations from those countries that submitted to North American imperialism and briefly put President Morales in such a helpless situation."
Florin Silea