festival-dilema-veche-alba-iulia-2013-afisA doua ediție a Festivalului Dilema veche se desfășoară în perioada 30 august – 1 septembrie, în spațiul Cetății Alba Carolina din „Cealaltă Capitală” – Alba Iulia.

În trei zile de cultură, dezbateri, poezie, literatură, film, teatru, muzică, dans, meşteşuguri şi expoziţii desfăşurate între zidurile Cetăţii, Festivalul oferă locuitorilor din Transilvania, dar şi „dilematicilor” de pretutindeni, prilejul unei weekend cultural într-un spațiu inedit, la care accesul este liber.

Mircea Vasilescu, redactor-şef Dilema veche şi directorul Festivalului: „Spre deosebire de festivalurile «de gen», noi oferim o experienţă culturală unică. Aducem la un loc mai multe domenii ale culturii şi artelor, concentrate pe parcursul unui sfîrşit de săptămînă. Poţi oricînd să vezi un film, un spectacol sau să asişti la un concert. Dar numai la Festivalul Dilema veche poţi interacţiona, timp de trei zile, cu scriitorii, artiştii şi muzicienii invitaţi, în spaţiul unic al Cetăţii Alba Carolina, alături de comunitatea locală”.

Construită la începutul secolului al XVIII-lea, Cetatea este cea mai mare din România și a trecut în ultimii ani printr-un intens proces de restaurare și reintroducere în patrimoniul cultural.

Invitatul de onoare al acestei ediții este domnul Andrei Pleşu, care va deschide festivalul prin conferința „Despre bătrîneţe: întrebări, nelinişti, bucurii”: „Mai toate țările lumii au mai multe capitale, în afara aceleia consacrate administrativ. Capitale istorice, culturale, academice, turistice etc. În România, capitala mea preferată este Alba Iulia. Am fost acolo, la 1 decembrie 1990, cînd s-a sărbătorit noua Zi Națională a țării. Și mă bucur să mă întorc în acest oraș, nu din solemne rațiuni istorice, ci doar pentru a omagia farmecul impozant, dar discret al unei foarte ospitaliere cetăți autohtone. Mă întorc la Alba așa cum mă întorc, mereu, la Dilema. Ca la un permanent reînceput, ca la o veche și tinerească promisiune.”

Prima seară va continua cu un spectacol special realizat pentru Traseul Porților Cetății de către Centrul Național al Dansului – București, cu participarea lui Răzvan Mazilu, și se va încheia cu proiecţia filmului „Searching for Sugar Man”, premiat în 2013 cu Oscar pentru cel mai bun film documentar.

Programul celei de-a doua zile a Festivalului include, pe lângă ceremonialul de schimbare a gărzilor Cetăţii, unic în România, dezbaterea „Identităţi locale, identitate europeană”, cu invitați din presa românească și europeană și cu participarea domnului Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură. Vor fi, de asemenea: o dezbatere cu nume importante din viața culturală românească (Radu Paraschivescu, Cătălin Ştefănescu şi Liviu Papadima), un maraton de poezie (Radu Vancu, Claudiu Komartin, Marin Mălaicu-Hondrari, Dan Coman, Andrei Bodiu, Aurel Pantea, Adela Greceanu, Domnica Drumea), trei piese de teatru scurt din proiectul Green Hours „Spaţii!” și proiecţia filmului „Love Building”, debutul în lungmetraj al regizoarei Iulia Rugină. Ziua se va încheia cu concerte rock, indie și jazz, cu Les Elephants Bizzares, Kumm, Norzeatic, Maria Răducanu & contrabasistul Chris Dahlgren şi Jazzybirds.

În ultima zi a Festivalului publicul va putea asista la un dialog între Horia-Roman Patapievici și Dan C. Mihăilescu, se va putea bucura de scurtmetraje româneşti și de proiecţia documentarului „Anul Dragonului”, lecturi publice cu Florin Lăzărescu, Matei Florian, Filip Florian și Ioana Pârvulescu, dar și de transmisiunea live de la deschiderea Festivalului Enescu.

Sâmbătă și duminică se vor desfășura și un minitârg de carte, târgul de meşteşuguri şi meserii tradiționale, ateliere de scriere creativă și de benzi desenate, expoziția de fotografie cu imagini din Himalaya și spectacolul de teatru-labirint.

Festivalul se va încheia cu Fanfara Ciocârlia, care împlinește 16 ani de când duce muzica românească în toate colţurile lumii.

Spoturile de promovare ale festivalului, regizate de Radu Jude și realizate cu sprijinul Castel Film și wearebasca, aduc în prim-plan dilema omului modern, asediat de volumul tot mai mare de informație și chinuit de indecizie. Șerban Pavlu (Toată lumea din familia noastră, Cea mai fericită fată din lume), Ioana Flora (Periferic, Pescuit sportiv) și Dan Nicolaescu (O umbră de nor) sunt cei trei protagoniști ai campaniei.

Aplicaţia care va conţine programul Festivalului, materiale video şi informaţii utile despre Alba Iulia a fost realizată de Andrei Vasilescu cu sprijinul Artech. Aplicația este deja disponibilă pentru Android și în curînd va fi disponibilă şi pentru iOS.

Pentru a descărca aplicația pentru Android, vă rugăm să accesați:  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dilemaveche&hl=ro

***

Festivalul Dilema veche este primul eveniment „multi-art” al unei publicaţii culturale din România, fiind organizat de către Asociaţia „Oameni cu dileme” împreună cu Primăria municipiului Alba Iulia şi Consiliul judeţean Alba.

Pentru mai multe detalii despre program și invitați vă rugăm să urmăriți: dilemaveche.ro

***

Organizatori: Dilema veche, Asociația „Oameni cu dileme”, Primăria municipiului Alba Iulia, Consiliul județean Alba

Coproducător: TVR2

Susținut de: Ţuca Zbârcea & Asociaţii, Catena, Castel Film, wearebasca, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia

Parteneri media: Magic FM, Adevărul, Historia, Digi 24, Senso Tv, Cațavencii, Șapte Seri, Campus Cluj, Ziarul Ring, Hotnews, Profil Cultural, Get Lokal, Igloo, Decât o Revistă, Tataia, Neaparat.ro, Mures Zi de Zi, Transilvania Business.

Oana Dobre

************

Evenimente Festival Dilema veche la Alba Iulia 2013

VINERI, 30 AUGUST

• Conferinţă de deschidere: „Despre bătrîneţe”

Invitat special al Festivalului: Andrei Pleşu

• Spectacol coregrafic site-specific, pe Traseul Porţilor, realizat de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti – cu participarea lui Răzvan Mazilu

• Proiecţie de film: Searching for Sugar Man (Oscar pentru cel mai bun film documentar în 2013; regia: Malik Bendjelloul)

SÎMBĂTĂ, 31 AUGUST

• Atelier de scriere creativă şi de benzi desenate pentru copii

Invitat: Alexandru Ciubotariu

Moderatoare: Adina Popescu

• Expoziţie de fotografie: „Trei săptămîni în Himalaya”

Autor: Marius Chivu

• Tîrgul meşteşugarilor

• Minitîrgul de carte al librăriilor

Librării invitate: Humanitas, Anthony Frost Bookshop, Librăria Kyralina, Librăria Jumătatea Plină

• Teatru senzorial-labirint, un spectacol despre apă şi piatră realizat de Compania de Teatru Labirint

• Dezbatere „Lectura în deplasare”

Invitaţi: Radu Paraschivescu, Cătălin Ştefănescu, Liviu Papadima

Moderatoare: Patricia Mihail

• Dezbatere „Identităţi locale, identitate europeană”

Invitaţi: Carl Henrik Fredriksson (redactor-şef Eurozine), Eric Maurice (redactor-şef presseurop.eu), Iulia Badea Guéritée (jurnalistă presseurop.eu), Petre Iancu (jurnalist Deutsche Welle), Luca Niculescu (jurnalist RFI), Dacian Cioloş (comisar pentru Agricultură la Comisia Europeană)

Moderator: Mircea Vasilescu

• Maraton de poezie

Invitaţi: Radu Vancu, Claudiu Komartin, Marin Mălaicu-Hondrari, Dan Coman, Andrei Bodiu, Aurel Pantea, Adela Greceanu, Domnica Drumea

Moderatoare: Simona Sora

• Proiecţie de film: Love Building (regia: Iulia Rugină)

Invitaţi: Iulia Rugină, Alexandru Papadopol, Dorian Boguţă

• Teatru emergent: Green Hours – Spaţii! 3 piese scurte din showul site-specific serial cu acelaşi nume (de Peca Ştefan şi Maria Manolescu; regia: Andreea Vălean; cu: Constantin Cojocaru, Conrad Mericoffer, Alexandru Potocean, Mandela Gajol, Mihai Călin)

• Concerte: scena indie: KUMM, Les Elephants Bizarres, Norzeatic

scena jazz: Maria Răducanu & contrabasistul american Chris Dahlgren, Jazzybirds

DUMINICĂ, 01 SEPTEMBRIE

• Atelier de scriere creativă şi de benzi desenate pentru copii

Invitat: Alexandru Ciubotariu

Moderatoare: Adina Popescu

• Expoziţie de fotografie: „Trei săptămîni în Himalaya”

Autor: Marius Chivu

• Tîrgul meşteşugarilor

• Minitîrgul de carte al librăriilor

Librării invitate: Humanitas, Anthony Frost Bookshop, Librăria Kyralina, Librăria Jumătatea Plină

• Teatru senzorial-labirint, un spectacol despre apă şi piatră realizat de Compania de Teatru Labirint

• Proiecţie de film: Anul Dragonului (documentar HBO Europe, regia: Iulian Manuel Ghervas şi Adina Popescu)

• Dialog dilematic

Invitaţi: Horia-Roman Patapievici, Dan C. Mihăilescu

Moderator: Mircea Vasilescu

• Lecturi publice în casele oamenilor din Alba Iulia

Scriitori invitaţi: Ioana Pârvulescu, Matei Florian, Filip Florian, Florin Lăzărescu

• Transmisiune live de la deschiderea Festivalului Enescu

• Proiecţie de film – scurtmetrajele: O umbră de nor (regia: Radu Jude), În acvariu (regia: Tudor Cristian Jurgiu), Pastila fericirii (regia: Cecilia Felméri), Claudiu şi crapii (regia: Andrei Tănase), Betoniera (regia: Liviu Săndulescu)

• Concert de închidere: Fanfara Ciocîrlia