sir-craig-reedie-presedinte-wada-amaComitetul Olimpic Internațional l-a desemnat pe Sir Craig Reedie să-l înlocuiască pe John Fahey la conducerea Agenției Mondiale Antidoping (World Anti-Doping Agency), care își va încheia mandatul la sfârșitul anului.

Alegerea britanicului i-a cam stricat ziua de naștere (31 august) fostului mare atlet Edwin Moses, rămas celebru, între altele, prin faptul că a câștigat 122 de curse consecutiv și n-a fost învins timp de 9 ani, 9 luni și 9 zile! Cum în epocă am fost fanul lui, în prima fază m-am șucărit că a fost preferat unul despre care n-auzisem în dauna unui polisportiv de valoare mondială. Polisportiv fiindcă după ce s-a retras din cursele de 400 m garduri, în 1990 a câștiga medalia de bronz la dublu în Cupa Mondială de Bob. Mai ales că, potrivit Wikipedia: „As a sports administrator, Moses participated in the development of a number of anti-drug policies and helped the track and field community develop one of sports’ most stringent random in-competition drug testing systems. In December 1988 he designed and created amateur sports’ first random out-of-competition drug testing program.” Deci, era pe felie.

După ce mi-a mai trecut șucăreala, m-am apucat să scotocesc după informații despre Sir. Are 72 de ani (născut în 6 mai 1941), este căsătorit și are 2 copii, pe lângă un doctorat în drept (și actualul președinte al AMA este tot „dreptaci”). A fost și el sportiv, ajungând campion de badminton la dublu. Cum pe vremea lui (1962 – 1970) badmintonul nu era sport olimpic, și-a dat osteneala să-l facă. În timpul „liber” a fost și este prin diverse comitete și „comiții”, cum ar fi: membru în Comisia Executivă a COI, a fost în Comitetul de Organizare al Olimpiadei 2012 și în Comisiile de Evaluare pentru Olipiadele 2016 și 2020. În deceniul 9 al secolului trecut a condus pentru 4 ani Federația Internațională de Badminton.

Înnobilarea i se trage de la retragerea din funcția de președinte al Asociației Olimpice Britanice, funcție pe care a deținut-o între 1992 și 2005.

Practic, schimbarea pentru el nu fi radicală deoarece este în Comisia Executivă a AMA.

Florin Silea

sursă foto: cbc.ca