semnare-contracte-finantare-adr-centruAgenția pentru dezvoltare regională Centru, în calitate de Organism intermediar pentru implementarea Programului operațional sectorial „Creșterea competitivității economice” (POS CCE), a demarat procesul de contractare a proiectelor finanțate în cadrul „Axei prioritare 1 – Un sistem de producție inovativ și eco-eficient”.

La sediul ADR Centru din Alba Iulia au fost semnate patru contracte prin care circa 8,26 de milioane de lei vor fi investiți pentru dezvoltarea a patru firme din județele Alba, Covasna și Mureș.

Fonduri nerambursabile în valoare de peste 4,2 milioane de lei sunt alocate prin aceste prime contracte semnate la sediul ADR Centru din Alba Iulia, în data de 4 septembrie 2013, pe cel de-al patrulea apel de proiecte în cadrul Operațiunii 1.1.1. – Sprijin pentru consolidarea și modernizarea sectorului productiv prin investiții tangibile și intangibile pentru IMM. Aceste fonduri, care vor fi completate de cofinanțarea fiecărui beneficiar, vizează facilitarea accesului la credite și finanțare, precum și la inovare în întreprinderi din Câmpeni, Sfântu-Gheorghe și Târgu-Mureș.

În sectorul IMM se află aproximativ 54% din totalul forței de muncă din România. Cu toate acestea, productivitatea este scăzută din cauza echipamentelor de producție depășite și a lipsei investițiilor în tehnologii moderne. Principalele domenii de intervenție din cadrul Axei prioritare 1 a POS CCE, respectiv sprijinirea dezvoltării IMM, îmbunătățirea accesului la finanțare și încurajarea serviciilor-suport pentru afaceri, sunt priorități stabilite de agenda Uniunii Europene.

Firmele care au semnat astăzi contractele de finanțare a proiectelor de investiții în echipamente și tehnologie își vor achiziționa echipamente pentru prelucrarea lemnului și realizarea de mobilier, pentru dotarea tipografiilor cu mașini de fabricat cutii rigide, precum și pentru pliat și lipit cutii, și pentru construcția de hale și dotarea acestora cu echipamente specifice pentru prelucrări mecanice. Cele patru contractate semnate au valoarea totală cumulată de 8.258.780,27 de lei, din care valoarea totală eligibilă cumulată este de 6.527.051,63, iar sprijinul nerambursabil solicitat este de 4.753.377,35 de lei.

simion-cretu-director-general-adr-centru„În ultimii ani am văzut cum accesul firmelor românești la capital rămâne limitat. Din acest punct de vedere, sectorul IMM este cel mai afectat, din cauza orientării relativ slabe către activități productive, a tehnologiei și infrastructurii deficitare, a gradului scăzut de adaptabilitate la nevoile pieței prin inovare. Dezvoltarea IMM prin achiziția de noi echipamente și tehnologii, prin diversificarea gamei de produse și creșterea calității acestora stimulează competitivitatea firmelor, crește nivelul protecției consumatorului și a mediului, accelerând procesul de convergență și intensificarea schimburilor comerciale pe piețe.

Axa Prioritară 1 a POS CCE, în cadrul cărei ADR Centru își consolidează rolul de Organism intermediar la nivel regional, concentrează eforturile de sprijinire a sectorului productiv al întreprinderilor mici și mijlocii. Ne implicăm activ în revigorarea mediului de afaceri și generarea întreprinderi inovative, care să creeze locuri de muncă în beneficiul cetățenilor. De aceea, aceste prime contracte semnate vor fi urmate foarte curând de altele, care vor duce la dezvoltarea economică a regiunii Centru”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru, în cadrul evenimentului de semnare a primelor contracte pe programul destinat dezvoltării competitivității economice.

La nivelul regiunii Centru mai sunt încă 309 cereri de finanțare în cadrul apelului de proiecte menționat (Operațiunea 1.1.1 A2 – Sprijin financiar în valoare de până la 1.065.000 lei acordat pentru investiții pentru IMM), care sunt repartizate celorlalte ADR din țară pentru procesul de evaluare. În urma finalizării verificării conformității administrative și eligibilității, precum și a evaluării tehnice și financiare a proiectelor care au obținut minim 60 de puncte, urmează semnarea contractelor de finanțare și apoi derularea investițiilor prevăzute.

Alte informații despre POS CCE, gestionat de Ministerul Economiei, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial de Creştere a Competitivităţii Economice, găsiți pe pagina web amposcce.minind.ro.

Detalii despre activitatea ADR Centru în calitate de OI pentru POS CCE se găsesc în siteul ADR Centru, secțiunea POS CCE, sau pot fi obținute de la doamna Adriana Scheau, director Departament organism intermediar POS CCE din cadrul ADR Centru, tel 0358-401726, e-mail: adriana.scheau@adrcentru.ro.

sursa: ADR Centru