seminar-poscce-adr-centru-alba-iulia-9-12-2013Luni, 09 decembrie 2013, s-a desfășurat la Alba Iulia un seminar de instruire, la care ADR Centru a invitat să participe reprezentanții a 217 întreprinderi mici și mijlocii din regiunea Centru ce au semnat contracte de finanțare nerambursabilă prin Programul operațional sectorial Creșterea competitivității economice, POS CCE. Prezența în număr mare – atât a beneficiarilor, cât și a consultanților pentru proiectele pe care aceștia le derulează – a arătat disponibilitatea și necesitatea firmelor de a obține informații procedurale și legale referitoare la pașii necesari pentru implementarea cu succes a proiectelor și pentru primirea finanțării nerambursabile.

Bugetul total al contractelor semnate, de peste 340 de milioane de lei, va fi investit în construirea de hale, diversificarea liniilor de producție, achiziția de echipamente tehnologice de ultimă generație și dotări necesare susținerii dezvoltării acestor firme.

După o scurtă prezentare a stadiului proiectelor depuse la sediul ADR Centru, reprezentanții firmelor au fost informați despre documentele ce trebuie depuse în termen de 30 de zile, respectiv 90 de zile de la semnarea contractelor de finanțare. După clarificarea acestui aspect, datorită faptului că toți derulează achiziții, le-au fost subliniate cerințele legale ce se impun și procedurile de urmat pentru atribuirea contractelor de furnizare, servicii sau lucrări.

Sunt foarte necesare aceste tipuri de întâlniri de lucru, mai ales pentru firmele private, și le stăm la dispoziție pentru orice întrebare referitoare la implementarea proiectelor. Poate mulți dintre ei sunt la primul proiect implementat cu fonduri nerambursabile și doresc cu toții să implementeze corect aceste proiecte pentru a evita neplăcerile cauzate de eventualele corecții sau decontarea doar parțială a sumelor cheltuite.

Am preluat acest program din luna martie a acestui an și de atunci s-a muncit foarte mult de către experții ADR Centru, inclusiv sâmbăta și duminica, pentru a evalua proiectele. Inițial am avut 201 proiecte ale altor regiunii pe care le-am evaluat, iar din luna septembrie fiecare regiune și-a preluat proiectele depuse de firmele localizate în zona respectivă.

Pentru cele șase județe ale regiunii Centru – respectiv: Alba, Brașov, Covasna. Harghita, Mureș și Sibiu – avem 249 de proiecte ale IMM preluate, din care am semnat deja 217 contracte de finanțare ce atrag în regiune o finanțare nerambursabilă de peste 170 de milioane de lei.

Am preluat de la AM POS CCE 228 de proiecte aflate în implementare și care inițial au fost blocate. Acum urmărim derularea acestor proiecte în valoare totală de peste 300 de milioane de lei, prin care sunt absorbite în regiune circa 180 de milioane de lei pentru modernizarea și retehnologizarea sectorului productiv”, a declarat domnul Simion Crețu, director general al ADR Centru.

Modalitatea în care se întocmește o cerere de plată, documentele necesare și completarea lor, condițiile în care se decontează cheltuielile efectuate de către firme au fost alte subiecte ce au fost prezentate participanților. Respectarea regulilor de identitate vizuală necesare pentru identificarea echipamentelor sau a rezultatelor obținute prin fonduri nerambursabile au fost, de asemenea, prezentate de către experții ADR Centru.

Sesiunea de lucru s-a încheiat cu prezentarea viitoarelor direcții de finanțare nerambursabilă pentru IMM în perioada 2014 – 2020. Pentru cei ce nu au putut fi prezenți la seminar materialele informative sunt puse la dispoziția lor prin site-ul www.adrcentru.ro, secțiunea POSCCE, Comunicare.

Relații publice,
ADR Centru