simona-halep-victorie-optimi-australian-open-2014În urmă cu câteva minute Simona Halep (cap de serie nr. 11) s-a lăsat ciuci de bucurie la sfârșitul meciului cu Jelena Jankovic (cap de serie nr. 8), pe care l-a câștigat cu 6-4 2-6 6-0, confirmând astfel anticiparea pe care am făcut-o într-un articol precedent, că va fi un meci greu, dar cu un ușor avantaj de partea Simonei. Și, într-adevăr, s-a jucat cu lovituri puternice și variate, cu Jankovic mai prezentă la fileu decât Simona, însă aceasta a beneficiat de faptul că adversara a făcut mai multe greșeli neforțate și a destabilizat-o în mai multe rânduri cu lovituri plasate urmate de lovitură la racheta adversarei, pe care Jankovic o plesnea în fileu sau afară, încât, mai ales în setul al 3-lea, sârboaica, enervată, a ajuns să vorbească singură.

Deși la numărul de greșeli neforțate era la un moment dat 38 la Jankovic și 25 la Simona, ceea ce-ar putea duce la părerea că a fost un meci slab, nici vorbă de așa ceva, de obicei greșelile fiind făcute în încercarea de-a da lovituri decisive.

Un alt fapt de remarcat este că în primele două seturi Jankovic a avut încurajări mai puternice decât Simona, dar de pe la jumătatea setului decisiv majoritatea a trecut de partea româncuței.

La sfârșitul meciului Simona a declarat că și-a îndeplinit visul, de-a ajunge în sferturi, așa că de-acum se va bucura de joc. A mai spus și că e mulțumită că adversară va fi slovaca Dominika Cibulkova (cap de serie 20, locul 24 mondial, care a eliminat-o surprinzător pe Maria Șarapova, cap de serie 3, cu 3-6 6-4 6-1), care este o jucătoare dificilă, dar cu care a avut meciuri bune, și că speră să se refacă și să joace bine (ulterior, pentru Eurosport a spus că în setul 2 a fost obosită, de aceea l-a pierdut). Deocamdată Cibulkova este în avantaj cu 2-1, anul trecut învingând-o pe Simona cu 7-5 7-6 pe hard, singura victorie a Simonei fiind în 2012, pe zgură: 0-6 6-4 6-3. Însă și Jankovic o bătuse pe hard…

simona-halep-interviu-optimi-australian-open-2014Evoluția Simonei este cu atât mai de apreciat ținând cont că nu are antrenor, iar managerul Virginia Ruzici nu este lângă ea deoarece comentează pentru Eurosportul în limba română. Întrebată de reporterul de teren despre antrenor, Simona a zis că-și va căuta după turneu, cu ea fiind din echipa tehnică doar preparatorul fizic și partenerul de antrenament. E drept că mi s-a părut ciudat la un meci precedent că nu s-a uitat spre tribună când s-a aflat în impas, dar mi-am amintit că regula la turneele de Grand Slam este să nu schimbi nici măcar o privire cu echipa tehnică. Însă după cum a jucat până acum, nu mi-am dat seama că nu are antrenor!

Să mai fac un pronostic? Orice e posibil, cu ușor avantaj de partea Simonei, care joacă mai pe extreme, în timp ce Cibulkova a jucat cu Șarapova preponderent pe centrul terenului, dacă nu se va culca pe o ureche pentru că și-a îndeplinit obiectivul stabilit.

În încheiere mai semnalez o mare surpriză, la dublu masculin, unde liderii mondiali și favoriții turneului, frații americani Bob și Mike Bryan, au pierdut cu 7-6 (11-9) 6-4 la conaționalul Eric Butorac (locul 48 la dublu) și sudafricanul Raven Klaasen (locul 45)!

Florin Silea 

sursă foto: capturi de ecran