Așa cum mă așteptam, Simona Halep n-a stat mult la povești cu kazaha Zarina Diyas, având nevoie de numai 67 de minute ca s-o învingă cu 6-1 6-4. În optimi, însă, e cam cotoioasă situația, adversară fiindu-i Jelena Jankovic, cap de serie nr. 8 și locul 8 mondial. Mă aștept ca meciul să fie echilibrat, ținând cont că precedentele 3 întlniri s-au încheiat cu 2-1, ultimele două în favoarea Simonei, în 2012 și 2013, ambele pe zgură, însă Jankovic a bătut-o pe hard, ce-i drept, hăt în 2010. Ca urmare, probabil că totul va depinde de dispoziția de joc din ziua întâlnirii și de cât de obosită va fi Jankovic după meciurile de simplu și de dublu de sâmbătă, cu un ușor avantaj teoretic de partea Simonei, al cărei obiectiv declarat pentru acest an este să aibă comportări cât mai bune în turneele de Grand Slam.

Din păcate, Florin Mergea (locul 62) a părăsit turneul de dublu în turul 2, el și austriacul Oliver Marach (locul 38) fiind învinși de spaniolii Pablo Carreno Busta (locul 941 la dublu!) – Guillermo Garcia-Lopez (locul 270) cu 7-6 (7-3) 6-3. Se pare că determinantă a fost valoarea indviduală, spaniolii fiind la simplu pe locurile 63, respectiv 58, în timp ce Mergea, care în 2002 era pe locul 1 la dublu la juniori (în 2002 și 2003 a jucat finala de dublu la Australian Open pentru juniori, iar în 2003 și pe cea de simplu), iar în 2003 era al doilea în lume la simplu, tot la juniori (potrivit datelor ATP), este pe 1160, iar Marach este clasat de ATP tot pe 1160. Ca o coincidență, ambii au început tenisul la 6 ani și ambii sunt însoțiți de soții la turnee (cea a lui Marach fiindu-i și antrenor). Însă lui Dodo (porecla menționată de ATP pentru Mergea) îi place suprafața dură, pe când Oli (alintul lui Marach) preferă zgura.

horia-tecau-sania-mirza-robert-lindstedt-hao-ching-chan-australian-open-2014În urmă cu câteva minute s-a încheiat și partida în care Horia Tecău l-a bătut pe fostul partener de dublu, suedezul Robert Lindstedt, ceea ce nu i-a împiedicat pe cei doi să urce temperatura din arenă cu câteva grade de la călduroasa lor îmbrățișare din finalul întâlnirii de dublu mixt câștigate de către favoriți: Sania Mîrza/Horia Tecău (capi de serie 6) – Hao-Ching Chan/Robert Lindstedt 4-6 7-6 (7-3) 1-0 [10-8] după un meci în care cuplul româno-indian a făcut numai 8 greșeli neforțate, iar cel suedezo-taiwanez doar 12, însă și o dublă greșeală. Și la ași favoriții au câștigat: 8 – 3.

Mîrza a reușit un tur de forță, înainte de dublu mix eliminând la dublu feminin (alături de „pensionara” Cara Black – jucătoarea din Zimbabwe face 35 de ani în 17 februarie) perechea Monica Niculescu – Klara Zakopalova (Cze) cu 7-5 6-1. Rezultat onorabil, ținând cont că Mîrza – Black sunt capi de serie 6 și că la dublu indiana ocupă locul 10, iar Cara este pe 14.

Florin Silea

sursă foto: captură de ecran