centrul-de-informare-europe-direct-regiunea-centru-sigla„Stați liniștiți la locurile voastre” voi, cei ce-ați prins perioada dinainte de decembrie 1989; nu este vorba despre fuga în Vest din „Epoca de Aur”, care era „sport” național. De data aceasta este vorba despre fugă la propriu, mai precis, cros. Iar albenii fug în UE pentru simplu motiv că sunt în UE. Tocmai de aceea, Agenția pentru dezvoltare regională Centru și Primăria Alba Iulia s-au gândit să marcheze Ziua Europei, 9 Mai, printr-o întrecere sportivă la care poate participa orice locuitor din Alba care are cel puțin 12 ani. Mă rog, fiind implicată și ADR Centru, mă gândeam că poate participa orice locuitor al regiunii. Măcar teoretic, fiindcă puțin probabil să vină cineva din Brașov, să zicem, ca să alerge în Cetatea din Alba Iulia.

Crosul va avea startul la ora 11:00, din fața Catedralei Încoronării (pentru republicani, Reîntregirii), și se va desfășura cale de 2 km pe traseele reabilitate (și cu importante fonduri europene) ale Cetății Vauban, în 9 mai. Doritorii (organizatorii se așteaptă la vreo 200 de persoane) se pot înscrie în perioada 25 aprilie – 8 mai 2014 la sediile instituțiilor organizatoare (le găsiți la sfârșitul articolului), fie, mai simplu, prin Internet, completând formularul de la adresa www.europedirect-adrcentru.ro/cros_Ziua_Europei (încă nu este activă, dar am aflat de la organizatori că nu trebuie să vă amărâți fiindcă va fi și va fi popularizat crosul și-n pagina principală a siteului www.europedirect-adrcentru.ro).

Pentru ca participanții să nu alerge de nebuni, vor primi la cele 6 pucte de control („unde vor fi marcate date importante din istoria Uniunii Europene”) câte o piesă dintr-un puzzle al hărții Europei. Pe lângă acestea, la sfârșit se vor înmâna diplome de participare, la fel ca la „Crosul Tineretului” de pe vremuri. Cum acum sunt alte vremuri, la start fiecare competitor va primi un tricou și-o șapcă cu textul „cetățean european”, iar la final va primi și alte obiecte promoționale.

Organizatori:

Agenţia pentru dezvoltare regională Centru, prin Centrul Europe Direct regiunea Centru

Fundaţia PAEM

Primăria municipiului Alba lulia, prin Centrul Europe Direct Alba lulia

Florin Silea