Probabil ca urmare a scandalului generat de includerea lui în lista de 10 sportivi pentru titlul de Atletul Anului, sprinterul american Justin Gatlin n-a fost inclus în lista scurtă a celor 3 nominalizați. După cum am scris, scandalul a fost generat de faptul că unii au considerat unfair ca un dopat prins de două ori să fie candidat pentru cea mai înaltă distincție anuală din atletism pentru că există suspiciunea că și acum beneficiază de efectele dopajului din trecut.

Spun probabil fiindcă Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism n-a invocat nici un motiv. Ar fi fost și greu, ținând cont că desemnarea este făcută de așa-numita familie atletică internațională, care include reprezentanți ai IAAF, ai  federațiilor naționale, atleți, ambasadori ai IAAF, ziariști și reprezentanți ai partenerilor IAAF.

Ar putea fi și o decizie pur sportivă, ținând cont că finaliștii sunt: qatarezul Mutaz Essa Barshim (campion mondial în sală la înălțime și deținătorul celei de-a doua performanțe mondiale din toate timpurile), kenianul Dennis Kipruto Kimetto (noul deținător al recordului mondial) și francezul Renaud Lavillenie (noul recordman mondial în sală la prăjină), în timp ce Gatlin a avut cele mai bune rezultate la 100 și 200 m, dar nu deține în probele respective nici măcar performanțele secunde la nivel istoric și Diamond League a câștigat numai în proba de 100 m, nu și-n cea de 200 m, deci, privind strict performanțele, n-are cum să fie în locul vreunuia dintre cei 3 finaliști.

La feminin finalistele sunt: neozeelandeza Valerie Adams (lidera imbatabilă a aruncătoarelor de greutate, campioană mondială în sală), etiopiana Genzebe Dibaba (campioană mondială indoor la 3000 m și deținătoare a recordurilor mondiale indoor la 1500 m și 3000 m) și olandeza Dafne Schippers (campioană europeană la 100 și 200 m și medaliată cu argint la heptatlon la CM în sală).

Premierea va fi, ca de obicei, la Monate Carlo, în cadrul unei festivități televizate, în 21 noiembrie.

Florin Silea