pregatire-startVineri, în 8 mai 2015, peste 800 de tineri și copii, dar și mulți alți oameni cu voie bună și cu spirit tânăr, au participat la Crosul Europei.

Manifestarea sportivă organizată de Ziua Europei a reprezentat un nou eveniment al Centrelor Europe Direct regiunea Centru și Alba Iulia, din cadrul ADR Centru și Fundației PAEM Alba, realizat cu sprijinul Primăriei municipiului Alba Iulia, al DJST Alba și alături de Consiliul județean Alba.

Evenimentul s-a desfășurat pe întregul traseu din interiorul zidurilor fortificației Cetăţii Alba Carolina, cu pornire din faţa Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia. Atenția spectatorilor a fost atrasă și de spectacolul oferit de peste 120 de copii de la patru grădinițe din Alba Iulia, care au prezentat costume ale unor personaje de basm și care au fost antrenați într-un flash-mob dansant, alături de alergători. Un clown, o prințesă și-un pirat, dar și Hello Kitty, alături de figurine în mărime naturală ale mici-printese-si-printiZeiței Europa și frumoasei Românii, precum și a unui supererou întruchipat de „EuroMan” au animat participanții la Cros și au dat o veselă pată de culoare sutelor de tricouri albastre ale alergătorilor.

Primul concurent care a trecut linia de sosire, Alexandru Pintea, din Blaj, a câștigat trofeul celui mai rapid alergător, precum și o bicicletă mountain, iar cea mai bună alergătoare, Denisa Tălpaș, tot din Blaj, un iPod. Cupe, medalii, corturi, rucsacuri și multe obiecte pentru timp liber au fost oferite primilor trei clasați atât la masculin, cât și la feminin. Sute de obiecte promoționale, care să le amintească de eveniment, au primit toți participanții. Premii speciale au mai obținut cel mai tânăr concurent, precum și cel mai informat cetățean despre istoria Uniunii Europene.

cei-mai-varstniciCuplul de octagenari care cunosc atât semnificația zilei de 9 Mai, cât și importanța de a fi cetățean european, i-a impresionat pe cei prezenți prin faptul că a alergat ținându-se de mână, un simbol al unității europene.

Ziua de 9 mai are în conștiința poporului român o triplă semnificație: proclamarea Independenței de Stat a României la 9 mai 1877, victoria coaliției Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, dar și Ziua Europei.

În acest an, ADR Centru, împreună cu partenerii săi tradiționali, a organizat evenimentul sportiv ca o manifestare mai largă, cu mai multe puncte de atracție. Am parcurs întregul traseu al zonei reabilitate prin proiecte europene în Cetatea Alba Carolina pentru că am dorit să ilustrăm sprijinul acordat dezvoltării regiunii noastre de Uniunea Europeană, să implicăm și cooptăm cetățenii în activitățile pe care le desfășurăm. Cu alte cuvinte, noi sărbătorim o zi care a adus cetățenilor din România o serie de drepturi și beneficii, o uniune prin care am dobândit dreptul de a munci în toate statele UE sau să călătorim doar cu buletinul, care a susținut prin fonduri nerambursabile dezvoltarea județului Alba și a regiunii Centru, datorită căreia nivelul traiului de viață s-a îmbunătățit”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

„Ziua Europei poate fi un motiv de sărbătoare care se datorează faptului că, geografic, România aparține Europei. În mod clar, pentru Alba Iulia, Europa înseamnă o poartă deschisă, provocări îndrăznețe, competiție și rezultate pe măsură. Sunt sigur că nu puteam sărbători mai bine decât cu tinerii viitorul nostru și al Europei, într-un concurs care susține dictonul „mens sana in corpore sano”. Depinde doar de noi să fim parte a unei lumi la care am visat și pe care ne-am dorit-o mereu, să privim cu fruntea sus spre valorile reale ale Europei și să devenim, noi înșine, prin tinerii de azi, una dintre ele”, a declarat domnul Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

castigatorulCâștigători Crosul Europei – ediția a II-a

Locul I – Alexandru Pintea

Locul II – Darius Cristea

Locul III – Tamas Bogya

Fete

Locul I – Denisa Tălpaș

Locul II – Nicoleta Gînța

Locul III – Bianca Molnar

castigatoriiLa buna organizare a evenimentului au mai contribuit: Inspectoratul școlar județean, cu școlile și liceele din municipiu, Asociația AS Speromax și Fundația Comunitară Alba, Crucea Roșie Filiala Alba, SJA Alba și IJJ Alba.

Mediatizarea evenimentului a fost asigurată de partenerii media: ziarele Unirea și Apulum, Alba TV, Radio Reîntregirea, Ardeleanul FM, Atlas FM și Radio Unirea, precum și de portalurile de știri și sport: Alba 24, Știri și reportaje Alba, ProALBA, Plaiu Luminatu, silpres.info și Alba Sport.

sursă text și foto: Departament relații publice și comunicare,

Agenția pentru dezvoltare regională Centru