Marți, 15 martie, iubitorii de muzică bună ar face bine să comute pe una dintre frecvențele Radio Cluj (sau să asculte în siteul radiocluj.ro) fiindcă la aniversarea a 62 de ani de la înființare (da, nici unii dintre bunicii de azi nu erau născuți pe vremea aceea!), Tudor Runcanu a realizat o interesantă istorie muzicală (rock și folk, din câte știu eu) a postului.
Emisiunile conțin nu doar muzică – unele înregistrări fiind rarisime, de pildă, cele cu Chromatic (scrisă uneori și Cromatic, formația rock, nu cea a lui Marin Petrache Pechea; coincidență, în 15 martie ar fi fost ziua liderului Sorin Tudoran, decedat acum doi ani) – ci și miniinterviuri cu unii dintre protagoniștii lor: Costi Cămărășan, Rodion Roșca, Călin Pop, Paul Csuci, – ca să dau doar câteva nume.
Întâmplarea a făcut – pe atunci fiind coleg de an cu Călin Pop și de secție cu Marcel Breazu – să fiu de față când Doru Stoica (realizatorul apreciatei emisiuni Nocturn club melodii – aveam un coleg timișorean, metronomist, care a strâmbat din nas când i-am spus despre emisiune, însă după ce a ascultat-o a început s-o înregistreze!) a fost „capelmaistru” (secondat de sunetistul trupei, Ovidiu Roșu) la înregistrarea cântecelor formației Celelalte Cuvinte apărute pe celebra față de album Formații rock vol. 8 datorită regretatului Florian Pittiș.
Deja era în vigoare decretul acela cu stinsul luminii la ora 22:00 (inclusiv în restaurante, baruri și discoteci – mai puțin la Geoagiu Băi, unde în vara acelui an – ‘83 sau ‘84 – discotecile și restaurantele erau deschise până la miezul nopții!) și băieții l-au întrebat pe Doru până la ce oră pot înregistra, la care le-a răspuns: „De pe partea mea, puteți sta toată noaptea, că eu nu mă grăbesc!” Se grăbea, însă, șoferul autobuzului Casei de cultură a studenților din Timișoara (sub egida căreia activa formația), așa că înregistrările s-au încheiat pe la miezul nopții sau ora 1. Cum condițiile de atunci (aparatura, cum am aflat, data de prin 1968, cea nouă, stereo, nefiind încă montată – nici nu cred că a mai fost deoarece în ‘85 posturile de radio teritoriale au fost închise) nu permiteau să fie reluat doar pasajul greșit, după ce Doru i-a oprit de câteva ori ca s-o ia de la început, le-a zis: „Când greșiți, luați-o voi de la capăt, nu vă mai zic eu!” Și uite-așa, în decurs de câteva ore a fost înregistrată o față de disc. Inclusiv „O să am”, deși Doru le-a zis că n-o să fie niciodată difuzată pe post din cauza textului. Și n-a fost, dar a apărut pe disc…
A! Au mai fost niște faze. La un moment dat a apărut în radio Dorel Vișan, și el pentru ceva înregistrare, care a și salutat. Imediat ne-am dat coate: Bă, l-ai văzut pe Dorel Vișan?! Dulce a fost milițianul care era de serviciu în radio și care l-a întrebat pe Breazu: „Și cum vă zice vouă: Cu Alte Cuvinte?”, iar Marcel i-a spus numele corect și i-a explicat și de ce a fost ales numele, că omul era curios să afle. Și a mai fost o chestie care i-a impresionat deosebit pe băieți. Aveau nevoie de câțiva centimetri de bandă de magnetofon pentru ceva efect, iar Breazu, minitehnicusul (cei mai tineri să dea o căutare prin cel Internet ca să afle cine a fost simpaticul personaj Minitehnicus) formației, le-a cerut tehnicienilor studioului. Imediat s-au apucat să deruleze, încât Marcel le-a spus că e destul și le-a mulțumit, iar toți membrii trupei au rămas paf cât de sufletiști erau oamenii (pe vremea aceea nu mai găseai nici urmă de bandă în „magazinele comerțului socialist de stat”).
No, că luat cu amintirile era să uit ce-i mai important: emisiunea e de la ora la care erau și atunci unele emisiuni muzicale la Radio Cluj: 22:00. N-o scăpați!
Florin Silea