Din această săptămână încep CM Formula 1 și MotoGP, iar peste o săptămână, în 24 martie, AFL, campionatul de fotbal australian sau, cum îi zic mulți băștinași, footy.

MotoGP debutează joi, 17 martie, odată cu antrenamentele de la Losail, Quatar. Ca și-n anii trecuți, antrenamentele și cursele pot fi urmărite în România la Digisport, atât la TV cât și online. De un conținut și mai bogat se bucură cei care au abonament la siteul oficial motogp.com, care oferă și-n acesta an două abonamente: pentru playerul standard, la 99,95 €, și pentru cel „șmecher”, multiecran, care permite urmărirea mai multor camere video (6: una care redă transmisia TV, alta de pe elicopter și 4 de pe motociclete) și reglaje separate pentru comentariu și sunetul de fond, la prețul de 139,95 €. Acesta cere și calculator țăpănos, pe lângă conexiune broadband la Internet foarte bună. O știu pe propriul calculator fiindcă a fost oferit gratis abonaților în urmă cu câțiva ani, când a fost lansat. Pe lângă abonamentele anuale mai sunt abonamente lunare și pentru fiecare etapă, fiecare cu varianta standard și multiecran. Cu ambele abonamente puteți vedea înregistrările antrenamentelor, calificărilor, curselor plus alte multe chestii (de exemplu, căzături și interviuri). Și-n acest an competiția va fi comentată de echipa celebrului Nick Harris.

Formula 1, din păcate, nici în acest an nu oferă posibilitatea urmăririi online a transmisiei video. Vestea bună este că revine la Digisport (TV și online), care, spre deosebire de Dolce TV, transmite și antrenamentele, nu doar calificările și cursele. Prima transmisie este vineri, înainte de a se crăpa de ziuă, de la Rolex Australian Grand Prix.

În ce privește Dolce, în siteul dolce-sport.ro scrie că vor fi transmise „live toate cele 21 curse, sesiunile de calificări şi multe alte evenimente”. În programul TV din același site apar însă vineri, dis-de-dimineață, „antrenamente” exact la orele la care sunt cele două sesiuni. Probabil că se va putea vedea și-n Internet. Personal am renunțat la playerul Telekom după ce m-am abonat în prima lună de la lansare și am constatat că pe factură a apărut un preț mai mare decât cel dat în siteul Telekom. Asta ar fi fost cum ar fi fost, dar capac i-a pus lipsa de fiabilitate; când îți era lumea mai dragă crăpa! Așa că, după cum zice românul cosmopolit: „Thank you, but no thank you!”

Evident, atât în cazul Digi, cât și Dolce, trebuie să fiți abonați Internet la RCS-RDS, respectiv Telekom ca să aveți acces la playere.

Ei, acum vă las ca să mă pregătesc fiindcă la noapte începe CM de Atletism în sală, competiție transmisă de Eurosport taman din SUA.

Florin Silea