chris-froome-alearga-pe-mont-ventoux-14-07-2016În mod sigur Ziua Națională a Franței 2016 va rămâne pătată pe veci de căcatul din Turul Franței, unde liderul cursei alerga fără bicicletă ca să ajungă la linia de sosire! De ce? Pentru că una dintre motocicletele idiotului de Christian Prudhomme (directorul general al Turului Franței) a pus frână în fața lui Richie Porte, care s-a lovit în piept de spatele motocicletei și a căzut, peste el a căzut Bauke Mollema, care era în urmărirea lui, iar imediat a intrat în ei și Chris Froome, liderul la general, aflat în urmărirea lor. Potrivit Cyclingnews, cei 3 se aflau în ultimul kilometru, iar motocicleta a frânat fiindcă niște spectatori tembeli (aprecierea îmi aparține) blocaseră șoseaua, în loc să stea după panourile de protecție. Nenea milițienii care erau pe margine stăteau cu degetele în gură și se gândeau la chiloții Aglaiei, în loc să-i hâșie de-acolo!

chris-froome-bauke-mollema-richie-porte-cazuti-mont-ventoux-2016Cel mai repede s-a ridicat Bauke, care a încălecat bicicleta și a țâșnit spre finiș, Porte, a cărui bicicletă suferise ceva stricăciuni, a putut și el pleca, dar Froome a trebuit să-și abandoneze bicicleta și a alergat câțiva zeci de metri până a căpătat o biciletă, care, însă, nu i se potrivea deloc, astfel că a pierdut câteva zeci de secunde în fața lui Nairo Quintana, care a dovedit nu doar că nu se poate ține de Froome, ci nici măcar de Mollema și de Porte! La momentul incidentului Quintana rămăsese la cel puțin 20 de secunde în spatele celor 3.

Astfel, atât clasamentul celei mai importante etape a Turului, cea de pe Mont Ventoux (așa scurtată din rațiuni de… siguranță), cât și clasamentul general au fost viciate de către Amuray Sport Organisation, firma care organizează Turul Franței. Ca urmare, n-o să-i menționez decât pe primii 3 sosiți, fiindcă în cazul lor finalul a fost unul corect: Thomas De Gendt (Bel), Lotto Soudal (care a devenit liderul cățărătorilor), Serge Pauwels (Bel), Dimension Data (la 2 secunde), și Daniel Navarro Garcia (Spa), Cofidis, Solutions Credits (la 14 secunde).

După etapă, Joaquim Rodríguez a criticat proasta organizare, iar Romain Bardet s-a declarat nemulțumit de numărul mare de motociclete, care-i încurcă pe cicliști.

Florin Silea

surse foto: telegraph.co.uk/ Reuters,

cyclingnews.com/ Getty Images Sport