După ce l-a turneul precedent, de la Cincinnati, Karolina Pliskova i-a barat drumul spre locul I mondial nemțoaicei Angelique Kerber, la US Open a îndeplinit visul ambelor, acela de-a o detrona pe regina Williams a II-a (prima fiind Venus). Cehoaica declarase înainte de finala de la Cincinnati că-și dorește un nou lider mondial, dar că nu-i va face viața ușoară lui Kerber.

În semifinala cu americana, Pliskova a jucat bine, dar nu strălucit, în timp ce Serena a jucat cam în nota meciului cu Simona Halep. A părut însă că joacă mai prost (e drept că a făcut 6 duble greșeli, față de 4 în meciul cu Halep, dar a făcut „numai” 31 de greșeli neforțate, nu 43, câte i-a făcut cadou lui Halep) pentru că cehoaica a dominat-o psihic de la începutul până la sfârșitul meciului, a avut antidot pentru serviciul ei, astfel că Serena a dat doar 5 ași (cel mai mic număr din partidele pe care le-a jucat la acest turneu), și i-a dăruit Serenei 7 ași. La primul serviciu, însă, nici una nu a excelat: 53% Serena (cu Halep a avut 57%), 56% Pliskova, ea făcând și 7 greșeli neforțate. Serena n-a mai reușit decât 20 de lovituri câștigătoare, iar Pliskova cu una mai puțin, 19. Serena n-a mai putut, însă, veni așa des la fileu ca-n meciul cu Halep, dar nici cehoaica nu s-a „oștenit” cu venitul la fileu: fiecare de 7 ori (cât Halep), avantaj Serena, care a câștigat 5 puncte (tot cât Halep), iar Pliskova numai 4. În final, Pliskova s-a impus mai ușor decât în fața lui Venus (pe care a bătut-o în șaisprezecimi în 3 seturi, salvând o minge de meci în setul 3; a fost prima întâlnire între ele): 6-2 7-6 (7-5), egalând scorul întâlnirilor directe. În precedentul meci dintre cele două, tot pe pământ american, Serena câștigase în 2014 cu 7-5 6-2.

Din păcate, Serena a venit cu o scuză cusută cu ață albă: „I have been having some serious left knee problems”. Dacă era adevărat și nu e doar o scuză a la Azarenca și a la Halep (înr-o peroadă), cum se face că primul set l-a pierdut cu 6-2 după numai 26 de minute, iar al doilea l-a pierdut greu, după o oră de joc? Dacă avea probleme cu genunchiul ar fi trebuit să se simtă mai bine în primul set, iar în al doilea să-i scadă nivelul jocului din această cauză. Or, a fost taman pe dos!

În finală o va întâlni pe Kerber, care a eliminat-o pe Caroline Wozniacki: 6-4 6-3. La Cincinnati Pliskova a caftit-o cu 7 ași la 1 și 6-3 6-1. Scorul în întâlnirile lor este de 4-3 pentru Kerber, care a avut nevoie de 3 seturi în cele mai recente două victorii (în 2015), în timp ce Pliskova a bătut-o de fiecare dată în 2 seturi. Pliskova a promis că: „I’ll do anything for getting the title.” Ținând cont că la Cincinnati n-a fost atât de radicală în declarațiile dinainte de finală, dar tot a bătut-o pe nemțoaică, n-o văd bine pe Kerber.

Astfel, în 8/9 septembrie 2016 (8 în SUA, 9 în România) s-a încheiat lunga domnie în tenisul mondial a surorilor Williams, Steffi Graf rămânând regina absolută cu cele 22 de tilturi de Grand Slam (record egalat de Serena la Wimbledon) plus un Golden Grand Slam (Grand Slam și titlul olimpic) în 1988, fiind singura din istoria tenisului (atât la feminin, cât și la masculin) care a reușit așa ceva.

Florin Silea