monica-niculescu-hao-ching-chan-finaliste-wimbledon-2017Mă așteptam eu să ia bătaie taiwaneza Hao-Ching Chan și românca Monica Niculescu de la rusoaicele Ekaterina Macarova și Elena Vesnina, dar ceva de genul 6-1 6-2 (n-am dat acest scor în articolul „Niculescu – Chan sunt în finala de la Wimbledon!” ca să nu le demoralizez), nu chiar la buca goală: 6-0 6-0, în doar 55 de minute de joc! Probabil s-au grăbit ca să nu le prindă noaptea pe drum, ținând cont că meciul lor a început după ora 21:00, ora Londrei, datorită finalei de dublu masculin. Am scris „datorită”, nu din cauza pentru că finala masculină a meritat toți banii!

Despre meci, ce să scriu? În primul rând, bine că transmisia a fost pe canal dedicat Eurosport player, adică fără comentariu! Dublul româno-taiwanez n-a apucat să facă multe greșeli prostești, ca-n semifinală, fiindcă rusoaicele plesneau câte-o lovitură câștigătoare înainte ca adversarele să comită greșeli ridicole. La 4-0 pentru rusoaice în setul II am sperat chiar că adversarele vor întoarce scorul, dar au ratat două mingi de break și gata! Evident că glumesc cu întoarcerea scorului, însă am sperat că vor face break. Dar, măcar nu s-au făcut de râs ca Venus Williams în setul II al finalei feminine, în care s-a bătut, practic, singură cu 6-0! N-am mai văzut pe cineva din elită care să joace așa prost într-o finală ca sora Williams, hăt din 2011, la Roland Garros, protagoniști fiind Rafael Nadal și Roger Federer, în care „cizma” mai puțin găurită (Nadal) a câștigat.

Fără să joace extraordinar, Garbiñe Muguruza a câștigat al doilea turneu de Grand Slam din carieră, în fața fostului rege al Spaniei, Juan Carlos, și a fostei regine Sofia, după o finală în care a avut adversară până la 5-4 pentru Venus în primul set, după care sorei i s-a rupt filmul: 7-5 6-0 după doar 1h și 17 minute. De aici, însă, până la a afirma, precum comentatorii români de la Eurosport, că spaniola este „un mare star al tenisului”, e cale luuungăăăă, cam așa ca între Simona Halep și un trofeu de Grand Slam…

Spre deosebire de finalele de la feminin, finala de dublu masculin a fost una de povestit nepoților pentru spectaculozitate și dramatism! SUPER-BĂĂĂ! În mod sigur va rămâne în istoria tenisului. Păcat că s-a terminat așa de… repede: „doar” 4h și 40 de minute – de joc efectiv, fără cele 12 minute de întrerupere pentru acoperirea arenei! După ce vezi un asemenea meci, poți considera nedrept tenisul din cauză că întotdeauna cineva trebuie să câștige și cineva să piardă, neexistând egalitate la final! Până la urmă, cei care și-au dorit mai mult victoria – ca să folosesc, la mișto, o tâmpenie devenită pentru unii tic verbal – și care au avut mai multă experiență – o altă prostie auzită la mulți comentatori români (bag seamă, ei au impresia că orice neofit poate ajunge într-o finală de turneu de Grand Slam!) – au câștigat finala: Lukasz Kubot (Pol) și Marcelo Melo (Bra), capi de serie 4, care i-au învins pe cei cotați capi de serie 16: Oliver Marach (Aut) și Mate Pavic cu 5-7 7-5 7-6 (7-2) 3-6 13-11. Felicitări ambelor dubluri pentru excelentul meci oferit!

Florin Silea

sursă foto: captură de ecran, Eurosport player