Justin Gatlin a redus la tăcere stadionul ostil de la Londra, învingându-l pe circarul Usain Bolt la 100 m în ultima cursă a jamaicanului. A, da, știu că Gatlin, spre deosebire de Bolt, a fost prins de două ori dopat, cel puțin primul caz fiind controversat deoarece era vorba despre un medicament pe care-l lua din copilărie pentru deficit de atenție.

Cum de l-a învins? Simplu: de data aceasta Bolt a concurat – aproape sigur – nedopat. Dacă în 2012 termina semifinala gâfâind, dar câștiga finala cu zâmbetul pe buze, îmbunătățindu-și rezultatul din semifinale cu 24 de sutimi (!!!), acum, tot în același stadion și folosindu-se blockstarturile din 2012, n-a mai reușit așa anomalie, deși a terminat semifinala tot gâfâind: 9,98” în semifinală, 9,95” în finală (cel mai bun rezultat din acest an), în timp ce Gattlin a reușit ca de la 10,09” în semifinală să coboare la 9,92” în finală (cel mai bun rezultat al sezonului). Acum merg pe ideea huiduitorilor americanului și zic că e dopat. În finală și-a îmbunătățit rezultatul cu 17 sutimi. Păi dacă ăsta, care și-a îmbunătățit rezultatul cu 17 sutimi, e dopat, ăla care și l-a îmbunătățit în 2012 cu 24 de sutimi, cum e? Apropo, în 2012 Gatlin și-a îmbunătățit rezultatul cu doar 3 sutimi: de la 9,82” la 9,79”, iar Bolt, de la 9,87” la 9,63”, în timp ce Blake și Gay (ambii prinși dopați de-a lungul carierei) au alergat în finală cu 10 sutimi mai repede decât în semifinale.

Marea dezamăgire a finalei a fost liderul mondial Christian Coleman, americanul venind pe 2, în 9,94”, după ce în semifinală alergase în 9,97”, slab față de cel mai bun rezultat al lui din acest an: 9,82”.

Florin Silea