alberto-contador-victorie-angliru-turul-spaniei-2017În mod sigur Turul Spaniei 2017 va rămâne în istorie ca Vuelta Contador, spaniolul încheindu-și cariera de ciclist profesionist în maniera-i caracteristică, cu atacuri atunci când lumea se aștepta mai puțin, așa cum a făcut și-n penultima etapă, încheiată cu celebra cățărare pe Angliru, cățărare despre care cel mai în vârstă căștigător de mare tur, Chris Horner (el n-a câștigat etapa de pe Angliru, dar a câștigat Vuelta pe Angliru), a scris în contul lui de Twiter: „It’s been a great @lavuelta to watch. Can’t wait for the Angliru tomorrow – that is one climb I don’t feel the need to EVER do again!” Spre deosebire de Horner (care era tot la Trek în 2013, când a câștigat Turul Spaniei), Alberto Contador a tras pentru ultima dată cu „pistolul” pe Angliru (când câștiga etape, Contador trăgea cu un pistol imaginar când trecea linia de sosire), dar nu și Turul Spaniei, pe care l-a încheiat pe 5, pierzând 7 secunde la sprintul din ultima etapă, când plutonul s-a rupt la final. Oricum pentru el nu conta locul 4 sau 5, obiectivul fiind podiumul, de care a fost la 20 de secunde la începutul ultimei etape. Însă s-a ales cu un tricou, al celui mai combativ ciclist al competiției. Spre deosebire de Turul Franței, unde a cântărit și naționalitatea câștigătorului în desemnarea „caftangiului” Turului, în cazul lui Contador cred că nimeni care a urmărit competiția nu are argumente pentru a contesta alegerea organizatorilor.

Cum bine spunea nu mai știu cine, cu retragerea lui Contador se încheie o epocă în ciclism. Da, una marcată de dopaj generalizat, dar și de curse și dueluri care vor rămâne în istorie, indiferent dacă oficialii din ciclism vor sau nu. Inclusiv cele 7 Tururi ale Franței câștigate de unul dintre adversarii lui Contador, Lance Armstrong. Nu, n-am uitat că și Contador a fost prins dopat, mai ales că noi (eu și Liana) ne minunam cât de bine a mers și-n Turul Franței, și-n Turul Italiei și cum nu vede nimeni că merge prea bine. Cam ca Froome… Ei, până la urmă cineva – Laboratorul din Köln – l-a „văzut” pe Contador și a fost suspendat pentru clenbuterol, iar cele două titluri i-au fost retrase. I-au mai rămas, însă, 7, fiind printre puținii care au câștigat în carieră cele 3 mari tururi: al Franței, al Italiei și al Spaniei. Atunci am fost foarte șucăriți! Nu pentru că l-au prins și l-au suspendat, ci pentru că n-a recunoscut bărbătește, ca Tyson Gay: De la mine n-o să auziți povești. Da, am făcut-o!

Acum, dacă e moral ca Armstrong și Jan Ullrich să fie în dizgrație, iar Alberto Contador să-și încheie cariera cu un tur de onoare în Madrid, alături de echipa Trek-Segafredo, depinde de fiecare cum judecă. Eu zic că nu e, dar a fost meritat și numai pentru faptul că dacă nu era în Vuelta aș fi adormit de plictiseală!

Florin Silea

sursă foto: eurosport.com