După cum susțin unii, în acest moment mai sunt 3 locuri în lume care mai aplică politica zero COVID: China, Hong Kong și Taiwan, după ce rând pe rând au renunțat la ea alte câteva țări care o mai aplicau: Noua Zeelandă, Australia și Vietnam.

Nu știu cum a evoluat situația din Vietnam fiindcă n-am urmărit-o niciodată, fiind o țară cu dictatură comunistă, dar la Noua Zeelandă încep să se vadă rezultatele… negative. Dacă înainte de a începe vaccinarea erau zile în care nu avea nici măcar un caz, iar în rest avea maxim 20, în 17 octombrie a avut 52 de cazuri, deși în 14 octombrie 51,2% din populație era vaccinată.

La Australia situația e de-a dreptul dezastruoasă față de cum a fost înaintea începerii vaccinări. Nu numai că numărul de infectați în 24 de ore a crescut constant pe măsură ce creștea numărul celor infectați, dar autoritățile statale și centrale au început să facă presiuni pentru vaccinarea obligatorie și pentru concedierea celor nevaccinați, ceea ce a dus la manifestații de protest și ciocniri cu poliția, armata a fost scoasă pe străzi pentru a asigura respectarea condițiilor draconice de combatere a epidemiei de COVID, ceea ce i-a făcut pe unii să afirme că în acest moment țara este un imens lagăr fiindcă nu numai că intrarea este strict reglementată, dar nici australienilor nu li se permite să plece! Ca urmare, mulți sportivi australieni care sunt în Europa se gândesc ca anul acesta să sară peste sărbătorile de iarnă petrecute acasă ținând cont și de faptul că trebuie să petreacă 14 zile în carantină în hotel, pe banii lor, „într-o cameră cu o fereastră care se deschide 10 cm”, după cum a spus ciclista Chloe Hosking. În 17 octombrie Australia a avut 2171 de noi cazuri, deși 55,5% dintre cei îndreptățiți erau vaccinați în 16 octombrie. Când nu era nimeni vaccinat, cazurile de infectare în 24 de ore erau între 5 și 30, în majoritatea zilelor nedepășindu-se 15.

Cu China și Hong Kong nu are rost să ne pierdem timpul, fiind dictatură comunistă. Taiwanul, însă, merită analizat pentru că are circa 23,87 de milioane de locuitori, cu vreo două sub Australia și cu vreo 4 peste România. În 17 octombrie a avut 1 caz, iar de la începutul pandemiei s-au îmbolnăvit doar 16337 de persoane, adică 684 la milionul de locuitori, iar mortalitatea este de 35 la milionul de locuitori, în condițiile în care în 15 octombrie rata de vaccinare era de numai 21,4%, deși țara are și un vaccin propriu pe lângă cele uzual folosite în restul lumii. Recent chiar a fost un caz în care responsabilii unui spital au fost sancționați fiindcă au cedat insistențelor unui grup de angajați de la o firmă și i-au vaccinat peste rând.

Cum au reușit performanța de a păstra sub control epidemia? Măsuri stricte de prevedere: restaurante cu pereți despărțitori din plexiglas (se pare că se va renunța în curând la ei), granițe închise (de altfel, sunt zile în care cazurile de infectări sunt doar de la cei veniți de peste hotare), carantină pentru cei acceptați să intre, școli închise imediat ce apare un caz de infectare și izolarea celor care au fost în contact cu persoana infectată. Luna aceasta a fost închisă o școală după ce un cadru didactic a fost depistat infectat. Ulterior s-a decis ca doar două clase să fie închise și elevii trimiși în izolare deoarece s-a constatat în urma analizelor că persoana infectată nu prezenta pericol mare de contagiozitate.

Guvernanții au decis recent și relaxarea măsurilor privind pelerinajele, astfel încât permit ca locașurile religioase care oferă găzduire să poată accepta 4 persoane în cameră. Până acum era acceptată o singură persoană. Locașurile de „pierzanie” (baruri de noapte, cluburi etc.) rămân închise.

Din 17 octombrie s-au relaxat și condițiile pentru cei din Israel și Indonezia, care au posibilitatea să stea la hotel în carantina de 14 zile dacă nu le place locul pus la dispoziție gratuit de către Guvernul Taiwanului.

Ca la germani, la nimeni!

Vă mai amintiți de cel de-Al III-lea Reich? Eu mi-am adus brusc aminte când am aflat de la RT (televiziunea lui Putin, dar i-am prins de mai multe ori că spuneau adevărul în diverse chestiuni externe) următoarele: „Landul german Hesse a devenit primul care permite firmelor să refuze accesul nevaccinaților chiar la necesitățile de bază, creând un precedent periculos în timp ce vecinii lui se confruntă cu proteste împotriva vaccinării obligatorii.”

Astfel, supermarketurile pot refuza nevaccinaților dreptul de a cumpăra mâncare și alte produse esențiale, fapt confirmat de autorități pentru Bild.

După noua politică de suprimare a nevaccinaților, magazinele pot permite intrarea fie numai celor vaccinați sau care au fost bolnavi sau pot fi mai „generoși” și să-i primească și pe cei care au test negativ.

După cum se observă, nu se pomenește de vreun test pentru cei vaccinați sau care au fost bolnavi. Probabil că în Germania nu s-a aflat că și vaccinații se pot infecta și transmite boala și că se pot reinfecta și cei care au fost bolnavi.

Ținând cont că „Banii vorbesc”, rămâne de văzut câte magazine își vor permite să aplice această politică păguboasă și să renunțe la banii nevaccinaților.

În 16 octombrie, Germania a raportat 8515 cazuri noi. În aceeași dată, rata de infectare era de 52139 la milionul de locuitori, iar cea a mortalității a fost de 1134 la milionul de locuitori. Când vine vorba despre vaccinare, Germania mai are de lucrat la ordnung und disziplin fiindcă numai 65,7% dintre cei îndreptățiți erau vaccinați. Probabil și de aceea a apelat landul Hesse la această măsură.

În SUA începe dezastrul economico-social

Nu eu susțin aceasta, ci chiar cei de-acolo, inclusiv dintre cei care nu sunt politicieni republicani.

După cum se știe, președintele SUA a ordonat ca până în 8 decembrie să fie toată lumea vaccinată, iar cine nu este, afară! Nu din țară, de la locurile de muncă cu peste 100 de angajați, fie ele de la stat sau private.

Rezultatele au început să se vadă: porturile din California – stat cu conducere democrată – sunt blocate, motiv pentru care Joe Biden a făcut un apel tovărășesc la prelungirea schimburilor și chiar la suplimentarea numărului de angajați. A doua soluție nu este o soluție, spun cei care lucrează în domeniu și care au făcut cunoscut că, spre deosebire de Marea Britanie, care doar de vreo lună a constatat că nu are suficienți camionagii, numărul insuficient de camionagii este de dinaintea pandemiei și nici încercarea de a-i atrage cu diverse beneficii nu a avut rezultatele scontate.

Nu e doar lipsă de camionagii, ci și de lucrători în depozite, astfel că vasele sunt blocate în porturi așteptând descărcarea.

Ca urmare, americanii au fost deja avertizați că anul acesta Moș Crăciun s-ar putea să ajungă cu întârziere, iar dacă se mai și concediază din cauza nevaccinării, se va ajunge ca de la două zile de așteptare după un colet la Amazon livrat la puncte tip easy box, să se ajungă și la 3 săptămâni.

Această situație a fost speculată de guvernatorul republican al Floridei, Ron DeSantis, care a fost malițios la adresa guvernării californiene și a invitat vapoarele blocate acolo să vină în Florida, unde activitatea portuară se desfășoară fără blocaje. Totodată el și-a reafirmat hotărârea de a lupta cu toate mijloacele legale împotriva administrației centrale, astfel încât nici un floridian să nu fie concediat pentru că a refuzat vaccinarea obligatorie.

Criza începe, însă, să apară și-n sectorul medical, unde deja au început concedierile pentru nevaccinare, și-n acel al alimentației publice, unele localuri începând deja să resimtă lipsa de personal, de la bucătari la chelneri. Mai mult, au apărut poze cu rafturile magazinelor care ne aduc aminte de alimentarele din vremea comunismului, abundența de mărfuri din timpul lui Trump fiind înlocuită cu locuri goale.

Pe de altă parte, firmele care operează în Texas și Florida se confruntă cu încă o problemă: trebuie să se decidă de care ordin ascultă: cel local, care interzice concedierea din cauza nevacinării sau de al lui Biden, care le cere exact contrariul. Dacă nu ascultă de Biden pierd contractele federale, dacă nu respectă ordinele statale vor fi amendate. Unele linii aviatice au anunțat deja că vor aplica ordinul lui Biden.

Vaccinarea obligatorie se aplică și în… armată. Deși e armată și „ordinul se execută, nu se discută!”, nici acolo nu e vaccinare 100%, cei mai reticenți fiind pușcașii marini (26800 de nevaccinați) și aviație (15500 au spus „dismissed” ordinului). Cei mai „trași cu cheița” sunt cei de la garda de coastă, care sunt în subordinea Departamentului de Securitate a Țării, procentajul celor vaccinați fiind de 86%.

În armată s-a dat libertate fiecărei arme să-și stabilească data limită, cea mai îndepărtată fiind 15 decembrie, pentru militarii în termen, dar pentru restul termenele expiră în timpul lunii noiembrie. Se pare că unii, și dacă ar vrea, nu mai au timp fizic pentru a fi vaccinați. Prin vaccinat se înțelege vaccinat complet în funcție de indicațiile vaccinului folosit. Majoritatea folosește Pfizer.

La nivelul țării, în 16 octombrie procentajul vaccinaților era de 57,3%, rata de infectare ajunsese la 137251 de cazuri la milionul de locuitori, iar rata mortalității a fost 2232 la milionul de locuitori. Surpriza a fost la numărul de infectați în 24 de ore: 34005, ceea ce pare anormal, ținând cont că doar cu o zi în urmă fuseseră 93523, în „gamă” cu înregistările din celelalte zile.

„Let’s Go Brandon!” – numărul 1 în topul hip-hop

Măsurile luate de Joe Biden, care nu doar că au dus la lipsă de personal, ci și la creșterea prețului combustibililor și în general al energiei, suprapuse cu ideologia stângistă a Casei Albe, încât unii au început să numească Partidul Democrat „Communist Democrat Party”, s-au răsfrânt nu doar în scăderea gradului de aprobare în sondaje, ci și-n „folclor”, la meciuri scandându-se „Fuck Joe Biden!”, încât în rețele sociale au apărut glume de genul: ar trebui să fie pe locul 1 în topuri sau că este noul „imn” al SUA. Înjurătura a devenit atât de populară, încât a fost folosită și de demonstranții antivaccinare obligatorie italieni când au trecut pe lângă clădirea Ambasadei SUA din Roma! Acum a început să fie folosită varianta „de salon”, „Let’s Go Brandon!” Cum s-a ajuns la aceasta?

După o cursă de NASCAR câștigată de Brandon Brown, în timp ce era intervievat de către o reporteră a postului NBC (televiziune care-i este favorabilă lui Biden), cei din tribune au început să scandeze „imnul”, moment în care reportera l-a întrebat cum se simte că lumea spune: „Let’s Go Brandon!”! Normal că a fost taxată în rețelele sociale, însă expresia a început să fie folosită în locul înjurăturii neaoșe, dar cu același înțeles.

Cum a reacționat Brandon Brown? A dovedit că are simțul umorului, iar într-un mesaj dintr-o rețea de socializare li s-a adresat tuturor Brandonilor, scriind: „Let’s go us!”

Acum, o piesă cu același titlu, cântată de Loza Alexander, critică la adresa președintelui, a ajuns pe locul 1 în topul de hip-hop de la iTunes.

Irlanda: vaccinarea duduie, dar mai vedem cu relaxarea

Până acum circula legenda că Israel e cea mai vaccinată țară. În 13 octombrie Irlanda avea 74,5% procentajul vaccinaților, în timp ce Israel avea doar 61,8% în 16 octombrie.

Deși autoritățile consideră că e un succes campania de vaccinare și că situația s-a îmbunătățit radical, habar n-au dacă o să deschidă și ce-or să deschidă, dacă se renunță la mască și distanțare socială sau nu, dar se bazează pe faptul că irlandezii vor fi răbdători în continuare. Cum zice românul: Omului și spânzurat îi place după ce se obișnuiește, că-l leagănă.

Simon Coveney, ministrul Apărării și al Externelor, a spus: „Nu cred că Guvernul va renunța la planurile de renunțare la restricții la sfârșitul săptămânii viitoare (n.r. 22 octombrie), dar întrebarea este dacă suntem în stare sau nu să [relaxăm restricțiile] atât de mult pe cât ne-ar plăcea și urmărim îndeaproape numărul oamenilor spitalizați, presiunea asupra sistemului sanitar și, firește, răspândirea COVID în societate.

Printre măsurile care ar urma să fie anunțate este renunțarea la mască și distanța de siguranță în unele zone. Irish Mirror scrie, însă, că se pare că nu se va renunța la aceste măsuri.

Deși ministrul Turismului, Culturii și Artelor, Catherine Martin, a spus că se vor redeschide cluburile de noapte – după 2 ani în care au fost închise – și că nu va fi nevoie de testare, alte voci guvernamentale au lăsat să se înțeleagă că, la fel ca în puburi, va fi nevoie de certificat de vaccinare și testarea s-ar putea să fie necesară pentru a fi siguri că redeschiderea nu va duce la recrudescența cazurilor de infectare. De altfel, după cum scrie publicația respectivă: „Se pare că certificatele COVID sunt aici ca să rămână pe timp nedefinit”.

În 16 octombrie Irlanda a avut 2180 de noi cazuri, populația fiind de 5 milioane de locuitori. În aceeași dată, rata infectării a fost 86200 la milionul de locuitori, iar cea a mortalității era 1059 la milionul de locuitori.

Florin Silea