Până luni se credea că ciclismul este sportul cel mai dopat. De luni, 9 noiembrie 2015, părerea mea mi s-a confirmat: ciclismul nu e cel mai dopat sport, ci sportul în care au fost depistați cei mai mulți dopați fiindcă de mulți ani se fac controale la sânge (și la propriu, și la figurat), spre deosebire de atletism, după cum a constatat o comisie independentă condusă de către Dick Pound, instituită de Organizația Mondială Antidoping (WADA) ca urmare a unor anchete ale unor ziariști germani generate de doi ruși care au fost implicați în lupta antidoping.
Comisia a constatat că a fost dopaj generalizat la Olimpiada de la Londra în rândurile atleților din Rusia, dopaj acoperit atât de Federația Internațională de Atletism (IAAF), cât și de Agenția Antidopaj din Rusia! De parcă n-ar fi fost destul, la Olimpiada de la Soci s-a implicat chiar FSB (urmașul KGB), care a făcut presiuni, alături de Guvernul rus, asupra angajaților unui laborator din Moscova care testa probele și care ar trebui să le testeze și pe cele de la CM de Fotbal din 2018 (de parcă în fotbal s-ar face teste antidoping!).
Concluzia raportului de peste 350 de pagini este că atleții ruși n-ar trebui să aibă voie să participe la JO de la Rio, laboratorului din Moscova (unde au fost distruse 1417 de probe de la Soci, din ordinul directorului Grigori Rodcenkov) să-i fie retrasă acreditarea WADA, directorul să fie concediat și să fie suspendați pe viață 5 semifondiști ruși, inclusiv medaliatele cu aur și bronz la 800 m – SkyNews nu precizează dacă este vorba despre proba masculină sau cea feminină, dar căutând puțin, am aflat că la 800 m feminin a câștigat Maria Savinova (campioană europeană în sală în 2009, campioană mondială în sală în 2010 și campioană europeană în aer liber, campioană mondială în aer liber în 2011), pe 3 fiind Ekaterina Poistogova. Tot pe viață s-a cerut suspendarea a 5 antrenori și conducători.
De parcă n-ar fi fost destul, francezii îl anchetează pe Lamine Diack, fostul președinte al IAAF, cărui i-a fost suspendat locul de membru de onoare în Comitetul Olimpic Internațional, senegalezul fiind acuzat că a luat mită ca să acopere dopajul. De altfel, și oficialii ruși din antidoping percepeau mită de la sportivi ca să le acopere dopajul. La rândul său, Interpolul a anunțat că va face anchetă la nivel mondial privind dopajul și corupția din atletism.
Ei, acum s-a dovedit că Lance Armstrong a avut dreptate când a respins acuzația lui Travis Tygart, șeful Agenției Antidoping a SUA, că a pus pe picioare cel mai sofisticat sistem de dopaj. Apropo, nici până acum Tygart n-a zis nimic despre antrenorul lui Mo Farrah, acuzat de mai mulți că le-a recomandat diverse metode de dopaj sportivilor pe care i-a antrenat de-a lungul timpului.
Acum sunt curios dacă lordul – Coe, nu John… – va avea sânge-n coaie ca să cleanuiască atletismul sau e bun doar la dat din gură? Nu de alta, dar eu m-am cam săturat de Bolt și Fraser-Pryce…
Florin Silea