La doar câteva zile după ce atacul terorist american de pe aeroportul din Bagdad a dus la asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani și a mai multor înalți oficiali irakieni, duminică, 5 decembrie, Consiliul Reprezentanților (parlamentul) Irakului a votat o rezoluție care cere Guvernului să renunțe la înțelegerea cu SUA de trimitere de trupe și expulzarea acestora, președintele în exercițiu al instituției, Mohammed Rikan Hadeed al-Halbousi, spunând: „The government should work on ending the presence of all foreign forces”.
Hotărârea trebuie aprobată și de Guvern, ceea ce se pare că nu va fi o problemă, ținând cont de declarația din Parlament a premierului demisionar Adil Abdul-Mahdi: „The killing of Soleimani was a political assassination”, el precizând că urma să se întâlnească cu generalul în ziua următoare asasinării, subiectul fiind relațiile cu Arabia Saudită.
Dacă și Guvernul va aproba, trupele americane au un an ca să se care.
Sigur este că în momentul de față NATO s-a predat în fața ISIS, încetând lupta împotriva acestuia și renunțând la antrenarea soldaților irakieni, pentru a se ocupa de asigurarea siguranței propriilor trupe, de teama represaliilor militare anunțate de Irak.
După cum se știe, un site guvernamental american – U.S. Federal Depository Library Program – a fost atacat de o grupare de hackeri necunoscută până acum și a trebuit să fie închis temporar după ce atacatorii au lăsat mesajul: „Hacked by Iran Cyber Security Group Hackers. This is only small part of Iran’s cyber ability! We’re always ready.” , iar în Kenia a fost un atac al organizației teroriste somaleze Al-Shabaab la o bază americană, dar americanii țin informațiile sub obroc, neștiindu-se exact dacă și câte victime au fost în afară de 4 atacatori, nici dacă dețin controlul întregii baze.
Florin Silea