Unul dintre cei mai importanți oameni din sport, canadianul Dick Pound (numele din acte: Richard William Duncan Pound), a avut din nou un comentariu controversat. Problema este că până acum, cam toate comentariile lui „controversate” făcute de-a lungul timpului s-au adeverit, fie că a fost vorba despre acuzarea de corupție a Comitetului Olimpic Internațional (pe vremea președinției lui Juan Antonio Samaranch, pe care l-a susținut), fie că a spus în 2004 că cicliștii din Turul Franței se dopează, pe vremea când Lance Armstrong era încă negustor cinstit.
În viața „civilă” Pound este avocat specializat în taxe, iar în plan sportiv, fostul înotător a fost de-a lungul timpului primul președinte al Agenției Mondiale Antidopaj, în două rânduri a fost vicepreședinte al Comitetului Olimpic Internațional, el este cel care a transformat mișcarea olimpică într-o afacere de miliarde de dolari, iar acum este președintele Serviciilor Olimpice de Transmitere. Ca urmare, când spune el ceva, e bine să luăm notițe…
Iar acum a spus, în două interviuri TV, că nu exclude posibilitatea anulării JO din cauză că pandemia nu a fost stopată, exprimarea lui plastică fiind: „Nu pot fi sigur din cauză că elefantul din cameră ar putea fi recrudescența cazurilor de virusare”.
Că nu vorbește în dodii o dovedește faptul că autoritățile japoneze au decis introducerea stării de urgență în regiunea Tokyo până în prima săptămână din februarie fiindcă din nou a crescut numărul de nou-infectați, depășind 2400 pe zi în zona respectivă. Premierul Yoshihide Suga speră ca măsura de acum să asigure posibilitatea desfășurării Olimpiadei în condiții sigure.
Vaccinarea va fi obligatorie?
Deocamdată nu se știe dacă li se va cere sportivilor să fie vaccinați pentru a putea intra în țară. În acest moment nu există o asemenea obligativitate, dar Pound nu o exclude. El consideră că ar fi bine ca sportivii să fie vaccinați și este convins că în ceea ce privește Canada nu va protesta nimeni dacă 300 – 400 de sportivi olimpici vor fi vaccinați peste rând. De altfel, chiar Comitetul Olimpic Internațional speră ca organismele olimpice naționale să conclucreze cu autoritățile, astfel încât la Tokyo să fie cât mai mulți sportivi vaccinați.
Un lucru, însă, rămâne bătut în cuie: Olimpiada de la Tokyo ori va fi între 23 iulie și 8 august 2021, ori nu va fi deloc, o altă amânare fiind exclusă, decizie luată de autoritățile japoneze încă de anul trecut.
Cât costă cea mai scumpă olimpiadă din istorie?
În mai, anul trecut, se estima că anularea acestei ediții ar duce la pierderi totale pentru Japonia de circa 41,5 miliarde USD. În 2013, când Tokyo a obținut organizarea, costul organizării era estimat la 7,5 miliarde $. În decembrie 2020 organizatorii au anunțat că suma a crescut la 15,4 miliarde, un plus de 2,8 mld. fiind doar din cauza întârzierii cu 1 an a Olimpiadei. Din această sumă se speră ca 6,7 mld. să fie acoperite din surse private.
Pe de altă parte, Comisia de Audit (omoloaga Curții de Conturi) menționa într-un raport de 177 de pagini, întocmit în 2019 pentru Dietă, că de fapt cheltuielile vor fi mai mari cu 9,7 miliarde $ decât cele anticipate. Una peste alta, un studiu făcut de Universitatea Oxford în toamna anului trecut consemna că această ediție este cea mai scumpă din istorie, înainte de a fi luate în calcul cheltuielile suplimentare cauzate de pandemie. Bent Flyvbjerg, conducătorul echipei de cercetare, a spus despre studiu: „Ei [Comitetul Olimpic Internațional] firește că nu agreează rezultatele noastre, dar e foarte greu să contracarezi o cercetare atât de riguroasă ca aceasta. Și ei n-au făcut așa ceva, și ei nu pot face așa ceva! Cercetarea noastră este o problemă pentru ei.”
Associated Press a încercat să obțină un punct de vedere oficial, dar i s-a spus că la nivelul Comitetului Olimpic nu este cunoscut acest studiu, însă s-a invocat studiul făcut în colaborare de Universitățile Mainz și Sorbona, potrivit căruia cheltuielile vor fi comparabile cu cele făcute la alte ediții. Singura problemă cu studiul respectiv este că i-a cam trecut perioada de „valabilitate”; nu este din „1900 toamna”, ci din 2018, toamna!
Florin Silea