abra-2009 Pe 9 ianuarie a fost ziua lui Adrian Dinu-Schwartz (zi în care a împlinit o jumătate de veac de viaţă! Până la o jumătate de secol de carieră muzicală mai are un pic!), liderul şi chitaristul formaţiei timişorene ABRA, ocazie nu doar să-l felicit, ci şi să aflu informaţii despre ce mai face trupa, mai ales că nu demult i-a fost dedicată una dintre emisiunile Remix de la TVR Cultural. Surpriza plăcută a fost că noul album este gata, se numeşte Şapte şi va fi lansat în primăvară, în România. Pentru cei care nu cunosc formaţia, doi dintre componenţi, Adi şi basistul Christian Podratzky, trăiesc în Germania, doar bateristul Vali Potra a rămas în patria-mumă.

   Dacă iniţial ABRA a plecat de la duo (Dinu şi Raul Dudnic), hăt pe vremea studenţiei celor doi, în anii ‘80, la acest album au colaborat 7 muzicieni, „nucleului dur” (cei 3 componenţi cu „carte de muncă”) i s-au alăturat Mircea Baniciu, Horea Crişovan (chitară, fireşte),  Svetlana Levina şi Maria Chioran. 

   Deocamdată n-am ascultat nici una dintre cele 15 piese ale albumului (la toate muzica si versurile sunt semnate de Adi Dinu) şi nici în siteul www.myspace.com/abrasapte nu veţi găsi. Ştiu doar titlurile celor 15 compoziţii: An după an, Mi-e frică, Patru camere, După asemănarea Ta, Doar soluţii, Nu-i chip, Şapte, Un vis enorm, Nu s-a întâmplat nimic, Despre limite, Graba, Fericiţi pentru o zi, Ne minţim frumos, Confidenţial, Viaţa în doi. N-am apucat să stau să le buchisesc, dar mi-au sărit nişte versuri în ochi:

4. Dupa asemanarea Ta

O zi pe saptamana si-n rai e sarbatoare,
Ingerii stau pe iarba si se prajesc la soare,
Miroase a mici si bere, ca-n vietile trecute,
Nemuritorii inteleg altceva prin virtute.
Toti vechii pacatosi canta acum in cor,
Nu se asteptau ca Domnul sa aiba si umor,
Mai sunt cativa rebeli care fumeaza marihuana…
Cui ii mai arde acum de Carmina Burana?

Dupa atatea falsuri ia Domnul microfonul
Si zice:“Cred ca e cazul ca cineva sa dea tonul,
Am si profesionisti, intr-un procent infim,
Ii dau si dezlegare Janisei Joplin la Jim Beam,
Jim Morrison si Hendrix sa vina mai in fata !
Afonii nu invata nici intr-o alta viata
Ca mai e o porunca data de mine, Cel De Sus,
Si anume: orice fals este un pacat in plus.

Mi-ar placea o cantare pe o mie de voci,
Iar cine are trac sa ia o gura de scotch,
Dar, daca se intampla sa mai aud un fals,
Il chem pe unul Strauss sa va introduca-n vals !
Chit ca in filmul Woodstock este cu mult mai bine,
Ma rog, parerea mea… insa de mine tine
Ca-n saptamana urmatoare sa o facem lata,
Dar, de ma enervati, va trec pe apa plata !“
Nu-i nici o belea
Ca suntem facuti dupa asemanarea Ta !

   Sper ca Adi să nu-mi ceară copyright pentru că le-am publicat, dar nu m-am putut abţine şi le-am inserat înainte de a-i cere voie. Dacă-mi cere să-i plătesc drepturi de autor îl dau pe mâna ăstora de ne conduc ca să-i bage CAS în drepturile de autor! Însă, dup? câte-l ştiu, cred că ne vom înţelege la o bere Timişoreana.

   Când apare exact discul nu pot să vă zic fiindcă nici măcar eu n-am fost în stare să aflu. Dar vă ţin la curent (220 V, că de 380 V n-am). Până atunci va trebui să vă mulţumiţi cu cele câteva piese mai vechi pe care le puteţi asculta la adresa de la myspace menţionată mai sus. Tot acolo veţi găsi şi alte poze pe lângă cea preluată pentru acest articol. Un interviu mai vechi cu Adi Dinu puteţi citi la adresa: http://albanews.ro/weekend/160207weekend.pdf