49% dintre copii petrec zilnic cel mult o oră cu parinţii lor

clip_image002Unu din doi copii beneficiază de prezenţa părinţilor cel mult o oră pe zi, conform studiului comandat de Romtelecom, care stă la baza campaniei „Copil, caut timp. De petrecut cu părinţii mei.” lansată astăzi (n.r. 28 aprilie 2010) de către companie. Detalii pe www.timpimpreuna.ro.

Cu o tradiţie de aproape zece ani în susţinerea cauzei copilului, Romtelecom iniţiază acum campania „Copil, caut timp. De petrecut cu părinţii mei.” prin Fundaţia Romtelecom pentru români, cu sprijinul Asociaţiei Telefonul Copilului şi siteului www.copilul.ro, pentru a trage un semnal de alarmă privind o problemă actuală, a lipsei de timp şi comunicare în relaţia dintre părinţi şi copii. Această problemă a fost identificată în urma unui studiu Romtelecom realizat de compania Gallup la cererea Romtelecom.

„Studiul a fost iniţiat în urma rapoartelor Telefonului Copilului, care au evidenţiat în 2009 o creştere a numărului de apeluri realizate de copii doar pentru a comunica cu cineva. Prin această campanie ne propunem nu numai să atragem atenţia asupra unei probleme care, deşi nu pare evidentă, afectează o întreagă generaţie de viitori adulţi, dar şi să găsim împreună soluţii simple pentru crearea unor relaţii «vii» între părinţi şi copii”, a declarat Cristina Popescu, director relaţii publice Romtelecom.

Rezultatele studiului au mai arătat că doar 1 din 4 copii petrece mai mult de 5 ore cu părinţii într-o zi de weekend. Părinţii a 38% dintre cei mici nu se joacă decât rar sau niciodată cu aceştia, chiar dacă această activitate este cea mai des menţionată între preocupările copiilor în relaţia cu adulţii.

Cele mai importante subiecte pe care copiii doresc să le discute cu părinţii lor sunt: şcoala (27%), planurile de viitor (10%) şi problemele, sentimentele şi dorinţele (9%). Cei mici vorbesc rar sau niciodată cu părinţii despre planurile lor (31%), despre sentimentele pe care le au (26%) sau despre problemele pe care le au (16%).

Rolul comunicării parinte – copil este cu atât mai important cu cât – în ciuda variatelor modele la care copiii sunt expuşi, fie că este vorba, de exemplu, de profesori, vedete, sportivi sau alte persoane cunoscute – studiul subliniază că părinţii sunt de departe cele mai valorizate modele pentru cei mici. De asemenea, studiul a arătat că există diferenţe considerabile între aşteptările copiilor privind activităţile comune pe care şi-ar dori să le aibă cu părinţii şi ceea ce se întâmplă de fapt. Astfel, aşteptările care sunt mult mai mari decât experienţa reală sunt legate de rezolvarea temelor, excursiile şi joaca împreună.

O analiză comparativă pe regiuni arată faptul că în Muntenia copiii au cel mai ridicat interes să discute cu părinţii despre şcoală, în comparaţie cu cei din Moldova sau Transilvania. În plus, studiul a relevat că mai ales copiii din mediul rural manifestă un interes mai mare decât cei din mediul urban pentru a discuta despre probleme legate de şcoală.

Mulţi dintre adulţii de azi sunt prea preocupaţi să fie părinţi buni, responsabili, care oferă, dar uită să fie atenţi la ce şi-ar dori copilul să primească. Şi nu pot afla ce îşi doreşte acesta dacă nu petrec în mod activ şi real timp cu el, dacă nu au răbdarea ca el să pună întrebări. Copilul are nevoie să petreacă timp separat cu fiecare părinte şi timp cu ei împreună. Şi când nu poate primi asta are cel puţin nevoie de adulţi cu care să creeze relaţii semnificative. De la naştere copilul caută în permanenţă să se conecteze la ceilalţi, pentru că aşa şi-a început viaţa, 9 luni a fost conectat la mama lui. Când nu reuşeşte să se conecteze cu părinţii, caută în altă parte şi dacă este în continuare descurajat ajunge să fie convins că nu-i destul de bun să fie luat în seamă", a declarat Anda Păcurar, psihoterapeut, colaborator în campania aflată în desfăşurare.

O parte dintre copiii care se simt singuri aleg să apeleze la Asociaţia Telefonul Copilului, care oferă consiliere celor mici în situaţii dificile. Organizaţia este susţinută de aproape 10 ani de către Romtelecom.

„Problemele pe care le au copiii care apelează numărul 116111 sunt legate în cea mai mare parte de nevoia de comunicare, a cărei lipsă poate ascunde diverse forme de abuz asupra lor. Încurajăm părinţii să îşi asculte copiii pentru că o voce «mică» poate semnala o problemă mare. Ceea ce au copiii de spus trebuie auzit. De toată lumea. Dar mai ales de cei de care aceştia au cea mai mare nevoie: părinţii”, spune Cătălina Florea, director executiv Asociaţia Telefonul Copilului.

Prin implicarea în proiectul «Copil, caut timp. De petrecut cu părinţii mei.» ne dorim să încurajăm părinţii să descopere forme de comunicare atractive şi interactive prin care să relaţioneze cu copilul. Pe măsură ce cresc, copiii sunt tot mai dornici să îşi exprime părerea şi să-şi povestească experienţele, iar ce poate fi mai minunat decât momentele în care regăsesc în părinte un prieten apropiat”, a declarat Monica Martagiu, Project Manager www.copilul.ro.

Campania se va desfăşura în perioada 28 aprilie – 15 iunie şi cuprinde materiale video, audio şi un site dedicat. Pe parcursul campaniei psihoterapeutul Anda Păcurar va oferi sfaturi pe www.timpimpreuna.ro, în forumul copilul.ro şi în cadrul unor întâlniri online live. Studiul care stă la baza campaniei a fost efectuat pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de elevi din clasele I – VIII din mediul urban şi rural.

Mai multe detalii despre campanie şi grafice extrase din studiu sunt disponibile în site-ul www.timpimpreuna.ro.


Fundaţia "Romtelecom pentru români", înfiinţată în anul 2008, îşi propune iniţierea unor proiecte clip_image002[7]prin care să susţină cauze sociale care au nevoie de o voce puternică pentru a fi rostite, auzite şi soluţionate. De asemenea, prin această fundaţie Romtelecom îşi doreşte să transmită dorinţa sa de implicare socială unui public cât mai larg, căruia i se adresează în primul rând ca unui partener. Fundaţia vine ca o extindere naturală a implicării Romtelecom în bunul mers al societăţii româneşti, care s-a concretizat în ultimii ani prin numeroase proiecte susţinute de companie.

Asociaţia Telefonul Copilului este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit, al cărei scop este acela de a proteja copiii împotriva oricărei încercări de încălcare a drepturilor lor, împotriva oricărei forme de abuz.  Asociaţia acordă un sprijin real şi imediat copiilor, oferind asistenţă gratuită prin intermediul liniei telefonice 116111. 

Copilul.ro este un site de informare pentru tinerele mămici şi un sprijin care le oferă şansa de a interacţiona în comunitatea celor mai curioase şi mai bine informate mămici. Copilul.ro este un ghid pentru familiile care îşi doresc un copil, un sprijin pentru femeia însărcinată şi un ajutor de nadejde pentru actualii părinţi în căutare de informaţii sau de resurse pentru a îmbunătăţi relaţia cu micuţul lor şi pentru a înţelege mai bine universul copiilor.

Relaţii media Romtelecom