Suntem cu toţii conectaţi la o reţea de organisme vii care ne înconjoară, cunoscută sub numele de biodiversitate, însă această reţea a început să se deşire. Albinele, de exemplu, care polenizează nenumărate plante, dispar cu o viteză înspăimântătoare. Atunci când o specie dispare, poate crea un efect devastator asupra altora, într-un efect mortal de domino. Această dispariţie poate avea un efect catastrofal asupra prosperităţii noastre economice, asupra agriculturii şi asupra altor aspecte ale vieţii noastre, pe care probabil nu le-am luat în considerare niciodată. Nu trebuie să uităm că fiecare dintre noi este parte din acest joc de domino…
În ciuda eforturilor la nivel global, studiile arată că biodiversitatea – diversitatea organismelor vii pe această planetă - este redusă cu o viteză uimitoare. În data de 15 martie 2010 Consiliul Uniunii Europene a Miniştrilor de Mediu s-a angajat cu cea mai mare responsabilitate pentru a diminua pierderea biodiversităţii în Europa până în 2020, cu promisiunea de a lua măsuri concrete până la şi după conferinţa părţilor privind biodiversitatea, care se va ţine în Nogoya în cursul acestui an.
Studiile arată că responsabilizarea publicului şi acţiunile individuale pot fi principalele instrumente pentru atingerea acestui obiectiv. În contextul anului în curs, desemnat Anul Internaţional al Biodiversităţii, Comisia Europeană a dezvoltat o campanie cu scopul de a contribui la creşterea responsabilizării faţă de biodiversitate, prin educarea publicului şi generarea unui angajament comun din partea cetăţenilor UE. De asemenea, campania intenţionează să stimuleze la discuţii pe tema biodiversităţii.
Reprezentanţa Comisie Europene în România