D. Sârbu şi V. Dăncilă: „Bonurile fiscale în pieţe înseamnă condamnarea la sărăcie a micilor producători”
Daciana Sârbu şi Viorica Dăncilă, eurodeputate PSD, membre ale Comisiei de agricultură a Parlamentului European (AGRI), condamnă decizia Executivului de la Bucureşti de a alunga micii producători din pieţe şi solicită renunţarea imediată la aplicarea prevederilor OUG nr 44/2008 la această categorie de comercianţi.
Prin aplicarea OUG 44/2008 în cazul micilor producători agricoli, acestora li se interzice practic să-şi mai desfacă producţia în pieţe dacă nu sunt înregistraţi la Registrul Comerţului ca persoană fizică autorizată, întreprindere individuală sau familială, dacă nu au case de marcat şi nu eliberează bon fiscal. Cele două europarlamentare consideră că o asemenea măsură echivalează în mod automat cu falimentul micilor producători, care vor fi nevoiţi să-şi abandoneze marfa către speculanţi, la preţuri infime.
„Agricultorii români nu sunt în situaţia celor europeni, adică suficient de înstăriţi astfel încât să-şi permită înregistrarea unei firme sau cumpărarea unei case de marcat. Prin această decizie Guvernul taxează sărăcia, în loc să-i ajute pe micii producători să iasă din sărăcie”, a declarat Daciana Sârbu.
„Este clar că Guvernul caută resurse pentru a plăti pensiile şi salariile, dar a scoate bani de la una dintre cele mai defavorizate categorii de români este cinic. Nu vor avea de câştigat decât intermediarii şi importatorii”, a afirmat Viorica Dăncilă.
Deputatele europene solicită exceptarea micilor producători de la aplicarea acestei norme, considerând că impozitarea acestora nu poate fi o măsură realistă în condiţiile agriculturii de subzistenţă practicate în prezent.
Daciana Sârbu şi Viorica Dăncilă intenţionează să ridice această problemă şi în discuţia AGRI pentru a solicita opiniile colegilor din celelalte state membre şi soluţiile aplicate în funcţie de contextele diferite din care provin aceştia. De asemenea, eurodeputatele PSD vor adresa Comisiei Europene o interpelare prin care doresc să afle părerea executivului comunitar cu privire la această măsură care pune în pericol, în mod direct, supravieţuirea unui larg segment al agricultorilor din România.
Radu Magdin,
ofiţer de presă,
Delegaţia social-democrată română în Parlamentul European